Promet ostvaren prošle nedelje na Beogradskoj berzi premašio je 327,9 miliona dinara, odnosno 3,3 miliona evra, što u poređenju sa prethodnom sedmicom predstavlja rast od 56,7 odsto. Promet je realizovan kroz 67.327 transakcija, što je za 105,5 odsto više u odnosu na prethodnu nedelju. Investitori su, posmatrano kroz prizmu prometa, bili najaktivniji poslednjeg trgovačkog dana u nedelji (petak, 13. maj) kada je promet premašio 117,1 milion dinara. U strukturi nedeljnog prometa dominirale su akcije sa učešćem od 94,05 odsto a više od 70 odsto prometa realizovano je kroz trgovanje hartijama uključenim na berzansko tržište.

Najviše se trgovalo hartijama od vrednosti Naftne industrije Srbije čiji se promet primakao cifri od oko 143 miliona dinara. Na drugom, odnosno trećem, mestu liste najtrgovanijih našle su se akcije niške AIK banke i beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“. U trgovanju akcijama AIK banke ostvaren je promet od 42,5 miliona dinara, a kad je reč o hartijama od vrednosti Aerodroma tu je ostvaren nešto niži promet od oko 30,5 miliona dinara. Akcije NIS-a zauzele su lidersku poziciju i na listi hartija sa najvećim nedeljnim rastom cene. Naime, cena pojedinačne akcije ove kompanije uvećana je tokom nedelje za 13,68 odsto i na zatvaranju,u petak 13. maja, iznosila je 590 dinara. Sa druge strane, listu nedeljnih „gubitnika“ predvode akcije kompanije Simpo a.d. iz Vranja. Akcije ovog izdavaoca zabeležile su nedeljni pad cene od 19,51 odsto. Najtrgovanije obveznice RS bile su serije sa rokovima dospeća 2015. kojima je ostvaren promet od oko 8,8 miliona dinara, zatim 2013. (promet od 3,05 miliona dinara) i 2014. godine kojima je realizovan promet od oko 3,01 miliona dinara.

Strani investitori su realizovali 46,91 odsto ukupnog nedeljnog prometa. U prometu ostvarenom u trgovanju akcijama njihovo učešće iznosilo je 48,73 odsto, pri čemu su znatno aktivniji bili na kupovnoj strani (70,24 odsto). U aktivnostima prodaje akcija zabeležili su učešće od 27,22 odsto. U prometu ostvarenom kroz trgovanje dužničkim hartijama – obveznicama RS, učešće stranaca izražava se cifrom od 18,18 odsto.



 

Indeksi u plusu

Pozitivnu nedeljnu promenu vrednosti beleže i indeksni pokazatelji Berze. Tako je, recimo, indeks najlikvidnijih akcija – BELEX15 tokom prošlonedeljnog trgovanja uvećao svoju vrednost za 1,13 odsto, dok je opšti indeks BELEXline zabeležio nedeljni rast od 0,94 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari