Lidl otvara radnje, na udaru Merkator grupa i Delez

Ostavite komentar


  1. Zasto Lidl nema upisan i ime Srbije ? Da mozemo videti prizvode. Hvala.

  2. Kao prvo, u Srbiji se krije da su marze oko 30 posto. U evropskoj uniji su marze oko 5 posto! Dakle, Delez i ostali biraju da prodaju manje robe za skuplje pare. U UNiji je logika da se proda kolicinski vise robe po manjim marzama…
    Ovo je naravno generalizacija, i u Evropi ima supemarketa koji imaju vecu marzu, ali manje nabavne cene, pa opstaju kao konkurencija.

    1. Zasto nas poredite sa Evropom sta je kod nas evropsko da bi pokazivali statisticke podatke Demokratskog sveta.

    2. Dagi prijatelju, ne lupetaj. Marže su 50, 100, 200 posto. U EU ne mogu biti ispod 50 procenata (pa na više, osim kada su rasprodaje). Pričam o maloprodaji. Ajde uzmi digitron i obračunaj kolika ti prodaja treba da pri marži od 5 procenata platiš samo zakup poslovnog objekta od 500 Eura. Zaboravi plate zaposlenih, zaradu vlasnika, komunalije, fiskalne namete i td. U Srbiji su problem monopoli. Samo razmisli o ceni gasa. To je navodno jeftin energent, a kada uzmeš digitron, struje jeftinija. Dečija odeća i obuća je kao da ih pravi lično Guči (ne pada mi napamet niko drugi) a u stvari jedan čovek sve uvozi i određuje za koliko će se šta prodavati. Uvoznik odlučuje o cenama, popustima, akcijama i šta već ne. Batali poređenje sa EU i to još netačno.

      1. Marza je kod Lidla,Penija,Norme,Aldi i Netto 3do 5 posto roba se placa proizvodjacu u roku do 30dana to vazi za Nemacku,i zato su oni jeftini.A u Srbiji je mozda bila marza 50 posto,sada ce je morati smanjiti pod pritiskom Lidla.Sto se tice domace robe imace sansu da je izvezu preko Lidla,jel naprimer od kada je Lidl u Hrvatskoj mogu se kupiti neki Hrvatski proizvodi u svim radnjams u Eu.

  3. Za razliku od naših analitičara, ja to nisam, samo sam posmatrač. Ne dolaze trgovci kod nas kao Samarićani, nego zbog profita, odnosno visokih marži.Tako su njihovi proizvodi skuplji kod nas, nego u njihovim matičnim zemljama. Ovo nisam pročitao, nego sam svojim očima video. Video sam da je LIDL skuplji u Bugarskoj i Grčkoj u odnosu na cene tog istog Lidla u Nemačkoj. Prošle zime sam se kao bez duše zaleteo u Lidl u Samokovu(Bugarska), pa sam još brže izleteo, jer su cene bile više nego u Nemačkoj, a u susednoj trgovimi u tom istom Samokovu, u Billi, bile su niže.
    U Nemačkoj sam veliko Lidlov fan, tamo su zaista najjeftiniji, ali sumnjam u to ovde, sve mislim da su veliki lanci kod nas u dosluhu, postoji dogovor među njima.
    Primer: Kakve koristi imamo od kompanija mobilne telefonije, kada su cene skoro kod svih iste, a voleo bih da neko, ako može napravi analizu i obavesti nas koja je kompanija najjeftinija. Težak, zadatak, a još teži odgovor.

    1. Potpuno ste u pravu, : primer lanca „metro“ je skuplji u Srbiji nego u Drancuskoj…

  4. Uzgred,
    Lidl ima preko 10 000 (deset hiljada!) supermarketa u Evropi!
    Zato su u stanju da snize nabavnu cenu: ugovor sa LIdlom znaci ‘garantovanu’ isporuku kompletne proizvodnje, pa je fabrikama lakse da snize cenu ako znaju da imaju sigurnu prodaju.

  5. Ove Analize su mi komplikovane ja racunam prema novcaniku,kada sa
    10 Eura udjem u Lidl,kvalitetnije i nesto vise kupim u Nemackoj,nega za
    adekvatan iznos Dinara u nasim Prodavnicama.Kod uporedjenja treba
    imati u vidu ne samo kvantitet nego i kvalitet.

      1. Za deset eur moze se dva do tri puta kupiti vise u Nemackoj u Lidlu nego u bilo kojoj radnji u Srbiji!

  6. – u Lidlu će raditi više od 1.500 zaposlenih, što će dodatno popraviti statistiku iz 2016- Jos vise od tog broja ce izgubiti posao u malim prodavnicama i sto je jos mnogo vaznije domacih dobavljaca. Neki dan procitah da imaju jednog iz Srbije i to iz Uzica, A zamislite sta ce im ponuditi? Kafu!!! Kafa raste ko luda u zemlji Srbiji.

    1. Изгубиће посао у малим продавницама где их бедно плаћају, непријављени су и не плаћају им прековремено, а у великим страним ланцима су бар пријављени, нешто мало мање бедно плаћени, и плаћа се прековремено, бар тако Лидл обећава. Мене брине што нико не користи званични српски језик. Тако би неко могао бар да направи разлику, исплатило би му се.

    2. Verovatno će prodaja srpske kafe Lidlu ići preko Bate Santosa.
      Podaci se trenutno drže u najstrožoj tajnosti.

  7. Idea i treba da se zatvori! kupujem redovno nemačke pahuljice koje u Ideji koštaju 190din a iste takve u Bijeljini market Bingo prodaje za 1.85km ili oko 110din i to redovna cena a često na akciji budu i po 1.50km. Banalan primer ali očigledna pljačka naroda,zato- zatvaraj!

  8. Svaka nova konkurencija obara cene pa je i dolazak Lidla dobrodošao. Ali se ne sekiram mnogo za ostale trgovačke lance. U Lidlu će kupovati siromašniji a bogatiji u skupljim trgovinama. Neki lanci posebno insistiraju na poreklu namirnica i kvalitetu, a koliko je meni poznato Lidl ne insistira na kvalitetu proizvoda. Za svakoga će biti ponešto ali smo još uvek skuplji i od Hrvatske i od Nemačke, a to je ono što nije dobro.

  9. A kada će početi država da deli tačkice,ono kao u stara dobra vremena,ulje,šećer,cipele…..

  10. Lepo je sto ce i u Srbiji proraditi jos jedan megamarket poput „Lidl“-a, ali je iluzorno ocekivati da ce se „Ludl“ ponasati kao u Nemackoj. Oni ovde, pre svega, dolaze da bi pokupili „kajmak“ za koji pretpostavljaju da jos uvek postoji. Sva roba ce biti skuplja u proseku od oko 10% nego u Nemackoj. Naravno, to ce biti opravdavano raznim glupostima u koje ovaj narod treba da poveruje jer se radi o „postenim“ strancima?! Zapamtite, strane kompanije kod nas dolaze zbog proracunate dobiti, isto kao sto bi svaki Srbin ulozio svoj novac, bilo gde, zbog svoje dobiti a ne zbog namere da usreci „domorodacko“ stanovnistvo drzave u koju ulaze svoj novac. Da su te strane kompanije „humane“ mogle bi, umesto plata od 2000 evra koliko placaju svoje radnike u Nemackoj, da plate radnika u Srbiji placaju, makar, 500, umesto 200 evra koliko placaju domacu radnu snagu.

  11. Podrzavam konkurenciju. Od svih, Delihaze ima najbolju pijacu (Maxi i Tempo), cak bolju od manjih pravih pijaca (kvalitet i asortiman) – videcemo sta ce Lidl uraditi po tom pitanju

  12. Velika guzva, ponasanje pojedinih ljudi u redu za cekanje neprihvatljivo. Trebalo bi ograniciti kolicinu prodaje pojedinih artikala po kupcu (100 pilica ili 500 kg secera veoma ruzna slika i stvara uslove za sverc na ulici i slicno). Sto se tice trzista, lidl u pravo vreme na nasem trzistu kako bi se uvelo reda i popravili uslovi kupovanja potrosaca.

Ostavite komentar


Ekonomija

Paketi sa sajta "Sinsay" kasne i po dva meseca, kompanija za "Danas" objasnila gde je došlo do problema 10

Paketi sa sajta „Sinsay“ kasne i po dva meseca, kompanija za „Danas“ objasnila gde je došlo do problema

Korisnici društvenih mreža masovno prijavljuju problem sa kasnom isporukom paketa naručenih putem interneta na sajtu brenda "Sinsej" (Sinsay), a udruženje za zaštitu potrošača "Efektiva" saopštilo je danas da su pojedini potrošači čak i platili porudžbine, a paketi im nisu stigli ni dva meseca kasnije. Danas je kontaktirao kompaniju "LPP Serbia" u okviru koje posluje i "Sinsej", te dobili objašnjenje šta je razlog kašnjena isporuka.

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.