Ilija Dević: BAS i „Lastu“ čeka sudbina ATP „Vojvodine“ 1Foto: Shutterstock/Alex Linch

„Iza čitavog toka stečaja ATP “Vojvodina“ i procesa otimanja moje imovine stoje finansijski osnivači vladajuće stranke koji sada po sličnom modelu pripremaju otimanje Beogradske autobuske stanice (BAS) i saobraćajnog preduzeća LASTA“, tvrdi Ilija Dević, investitor preduzeća ATP “Vojvodina“.

Kako kaže, ovih dana se navršava 20 godina od kako je na javnoj licitaciji kupio ATP “Vojvodinu“.

„Trebalo je da to bude dobra privatizacija, jer sam već u prvoj godini ispunio investicioni plan, zaposlio 200 novih radnika, proširio poslovni portfolio i krenuo u amiciozno ulaganje. Naime, sa Gradom Novim Sadom sklopio sam ugovor baziran na GUP-u o izgradnji medjumesne i medjunarodne autobuske stanice, po kome sam iz svojih sredstava i kredita realizovao projekat, ali Grad Novi Sad nije ispunio svoju preuzetu obavezu. Zbog toga stanica nije mogla da funkcioniše i dve godine kasnije ATP “Vojvodina“ kao investitor otišla je u stečaj“, kaže Dević.

Stoga, dodaje, u ovom trenutku očekuje se odluka Vrhovnog kasacionog suda po njegovim odštetnim zahtevima.

„Pretpostavljam da tu neće biti iznenađenja, jer već postoji uspostavljena sudska praksa prema kojoj je Grad Novi Sad platio četiri miliona evra za štetu koja je u jednom periodu nastala nepoštovanjem ugovora. Napominjem, da u tom trenutku, 2013. godine, nisam bio zadovoljan tom odlukom VKS, jer je doneta pod političkim pritiskom gde su glavni izvršioci bili tužilac Đorđe Ostojić i sadašnja predsednica Ustavnopg suda Snežana Marković“, poručuje on.

Takođe kaže da se odštetni zahtevi koji se sada nalaze pred VKS odnose na preostali period koji je pokrivao ugovor.

„I pored ovako pravno čiste situacije, stečajna uprava ATP „Vojvodine“ nije „imala strpljenja“ da sačeka ishod već je navrat-nanos organizovala prodaju imovine u bescenje, a stečajni sud u Novom Sadu na čelu sa stečajnim sudijama Slobodankom Komšić i Vladislavom Kurtekom pomogli su tako što su odštetne zahteve arhivirali u tom sudu umesto da ih pošalju na odlučivanje u VKS“, dodaje Dević, uz napomenju da je cilj arhiviranja odštetnih zahteva bio da se o njima uopšte ne odlučuje, da se stečajna masa zatvori, čime bi bili obesmišljeni.

Taj scenario stečajne uprave i stečajnih sudija, podvlači Dević, u novosadskom Privrednom sudu, Slobodanke Komšić i Vladislava Kurteka napravio je problem i u katastru, da razlučni poverioci i Poreska uprava nisu bili namireni zbog nerealno niske cene po kojoj je prodata imovina, hipoteka na objektima zbog toga nije mogla da se skine pa fiktivni kupci i dalje ne mogu da se uknjiže kao vlasnici.

„Iza čitavog toka stečaja ATP “Vojvodina“ i procesa otimanja imovine stoje finansijski osnivači vladajuće stranke koji sada po sličnom modelu pripremaju otimanje Beogradske autobuske stanice (BAS) i saobraćajnog preduzeća LASTA“, tvrdi on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari