Linglong nezakonito dobio dozvolu? 1arhiva Foto: FoNet/ Kabinet predsednika

Gradnja pogona kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu, proizvođača pneumatika, ne prestaje da intrigira javnost.

Tokom uskršnjih praznika, vanrednog stanja i smanjene društvene i privredne aktivnosti u lokalnom listu u ovom gradu osvanulo je obaveštenje da je kineski investitor podneo zahtev za odlučivanje o potrebi projekta procene uticaja na životnu sredinu.

Da nema ovaj dokument a da gradi bez procene uticaja ukazivano je sa više mesta. Građanski preokret iz Zrenjanina prošlog meseca obavestio je ambasadora Kine u Srbiji Čen Bo o nezakonito izdatoj dozvoli.

– Očigledan je pokušaj vlasti da što manji broj građana sazna i adekvatno reaguje na zahtev kompanije Linglong, ali i na činjenicu da joj je prethodno nezakonito izdata građevinska dozvola. Radi se o projektu izgradnje većeg broja objekata u kompleksu buduće industrije automobilskih guma za koje je Gradska uprava Zrenjanina prethodno, 18. marta, već izdala građevinsku dozvolu, čime je defakto potvrđena njena nezakonitost – tvrdi aktivista Dušan Kokot.

On kaže da je gradska vlast ostavila samo deset dana od objave 17. aprila da zainteresovani putem elektronske pošte mogu da izvrše uvid u podnetu dokumentaciju i dostave mišljenje o zahtevu. Zato su iz ovog pokreta pozvali sve zainteresovane građane, a posebno organizacije i stručnjake za zaštitu životne sredine da pre isteka roka, do 27. aprila zahtevaju uvid u podnetu dokumentaciju kompanije Linglong i upute mišljenje o neophodnosti izrade studije uticaja na životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari