Proizvodna oprema iz pogona Zastavine Fabrike automobila biće ponuđena bivšim Zastavinim firmama koje još nisu privatizovane, ili Zastavinim kooperantima u Kragujevcu i Srbiji, odlučeno je na sastanku predstavnika Sindikata Fabrike automobila i Ministarstva ekonomije.

Na prodaju će biti ponuđena samo ona oprema koja neće moći da se koristi u procesu proizvodnje. Prilikom donošenja ovakve odluke pošlo se od činjenice da će se posle prestanka proizvodnje Zastavinih modela, u narednih sedam godina proizvoditi rezervni delovi za automobile „jugo“, „skala“ i „florida“. U Zastavi, inače, procenuju da oko 70 odsto proizvodne opreme Fabrike automobila i dalje može da bude u funkciji. To se, pre svega, odnosi na oko 1.000 alatnih mašina za izradu sklopova (menjača, vešanja i pozicija za ugradnju u njih) iz pogona Mehanička obrada, kao i na male i srednje prese u Preseraju. Zastavinim firmama i kooperantima biće, najverovatnije, ponuđen i deo linija za izradu karoserijskih delova za automobile, dok bi na trakama za završnu montažu vozila eventualno moglo da se organizuje sklapanje Opelovog modela „astra klasik“, ukoliko sa Dženeral motorsom bude postignut dogovor o nastavku saradnje.

Fijat oslobođen plaćanja poreza i taksi

Kragujevac – Odbornici Skupštine grada Kragujevca verifikovali su juče odluku Gradskog veća kojom se Fijat oslobađa plaćanja lokalnih poreza, komunalnih taksi i nadoknade za korišćenje građevinskog zemljišta. Fijat će te obaveze biti oslobođen u narednih deset godina, odnosno od 15. oktobra 2008. do 31. decembra 2018. godine. Odluka je doneta na osnovu Memoranduma o strateškoj saradnji grada Kragujevca i Fijata, koji je potpisan 6. maja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari