Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Bogdan Lisovolik izjavio je juče u okviru letnjeg „Vivaldi foruma“ na Mokroj gori da Srbija uspešno sprovodi makroekonomsku politiku i da je zahvaljujući tome inflacija na niskom nivou. Lisovolik je rekao da MMF ne može da predvidi da li će inflacija u Srbiji biti još niža u narednom periodu, ali je dodao da Fond ima poverenje u Vladu Srbije koja, kako je rekao, dobro obavlja svoj posao.

„Sve dok se u Srbiji primenjuje monterna politika na osnovu propisa i dogovora, MMF je siguran u uspeh te politike“, rekao je Lisovolik. On je dodao da oporavak posle krize neće biti brz, zbog čega je neophodno radikalno ubrzati strukturne reforme. Lisovolik je istakao da je izvoz Srbije prilično nizak, zbog čega je neophodno preći na novi, održivi model ekonomskog rasta.

On je izrazio očekivanje da će Bord direktora MMF-a u ponedeljak doneti pozitivnu odluku o četvrtoj reviziji aranžmana. Lisovolik je rekao da se još analiziraju određeni podaci, ali da u suštini nema prepreka da Srbija dobije pozitivnu reviziju aranžmana, jer je ispunila sve uslove. Što se tiče otpuštanja u javnom sektoru, Lisovolik je istakao da je za MMF bitno da je takva odluka usvojena, a da se njena primena očekuje u narednim mesecima.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da je Vladi podnela predlog poreske reforme kojom bi trebalo ispraviti neravnotežu u kojoj je potrošnja veća od proizvodnje. Dragutinović je objasnila da bi to značilo smanjenje poreskog opterećenja na zarade i povećanje poreza na potrošnju. Ona je rekla i da nije moguće smanjenje troškova budžeta koji se odnose na plate i penzije, ali da je moguće ostvariti uštede na drugim nivoima, kao što su subvencije ili neki krediti.

Otpuštanje privedeno kraju

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da ograničavanje broja zaposlenih na centralnom nivou vlasti privedeno kraju i da bi trebalo da bude otpušteno još oko 500 ljudi. Dragutinovićeva je podsetila da je do sada otpušteno više od 2.000 ljudi. Ministarka je navela da je na centralnom nivou vlasti zaposleno oko 32.000 ljudi i podsetila da je vlada donela odluku da se od septembra zarade isplaćuju samo za onaj broj zaposlenih koji je predviđen posle otpuštanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari