Litijum pre litijuma: Kako je pre deceniju i po propalo kopanje nikla u zapadnoj Srbiji?

Ostavite komentar


  1. Eto i prosla vlast je htela da kopa ako se uslovi za ovuvanje ekologije ispune, tako bininsad trebalo. Kopajte ali pod uslovima da se sacuva sve.

  2. Dakle, sećam se ove afere da niklom i sećam se koliko je Kusturica bio aktivan tada. Naravno, njegovo carstvo je bilo ugroženo i branio ga je. Danas, medjutim, nisam čula da se on odupire eksploataciji litijuma i drugih ruda. A, zašto bi? Pa verovatno misli da je to daleko od njega, a i verovatno bi time ugrozio povlastice koje ima kod ove vlasti. Kao veliki ljubitelj zdrave okoline i zakleti zaštitnik zemlje Srbije, trebalo bi da i on podrži proteste protiv dolaska Rio Tinta. Jer, ako velike kompanije jednom uđu, eto njih očas posla i na Mećavniku. Kad može da se kopa litijum, zašto ne i nikl?

  3. Vrlo je simtomatično da se u užički kraj ništa ne ulaže nijedna investicija godinama.Grad i okolina gube stanovništvo.Mladi odlaze ne vraćaju se .Možda se to i namerno radi da bi se za 30-40 god kad ostane malo stanovnika ,stekli uslovi za rudarenje niklom na Mokroj Gori.

  4. Sns vlast ne ume a i neće da odbije bilo kakvu ponudu stanih investitora. Rasprodaju Srbiju uzduž i popreko.

  5. Da…..biće To najveći Crkveni Litijum.Litije..kads budemo ispraćali AVučića

    Nadam se da ćemo imati u R.Srbiji najveće Crkvene Litije..kada budemo prayili Predsednika!!

  6. Znači ima nade. Ako Bog da i ove ćemo oterati. Moramo sačuvati ovo malo zdrava sredine što nam je ostalo.

  7. Moja majka je osamdesetih u fabrici radila na niklovanju elemenata proizvodnje. Umrla je mlada u 56.godini od raka pluća.

  8. Eh, tada je Mirko Kusturica bio protiv!
    Ako biste sada mogli da ga nagovorite da se usprotivi, možda bi protesti uspeli. Urgirajte kod Harčenka…

  9. Milena@ Sve je to fino i lepo, ali može li taj Koštunica, a i drugi učesnici u vlasti iz tog vremena, pomenuti ili ne u članku, da nam objasne zašto su dali dozvolu Rio Tintu za istraživanje i eventualnu eksploataciju litijuma u Srbiji? I zašto baš Rio Tintu čija je ozloglašena reputacija u svetu odavno poznata? Bez namere da aboliram sadašnju vlast od bilo kakve odgovornosti po ovom pitanju, moram primetiti da je ona problem nasledila od onih koji su danas ogorčeni protivnici tog posla. Oni su ti koji su Srbiji nametnuli baš Rio Tinto i time sve vlasti posle njih obavezali na poslovanje samo sa tom kompanijom. Stvarno bih voleo da znam zašto.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.