„Dar od boga“ ili „velika šteta“: Kako na eksploataciju litijuma gleda ministarka, a kako ekolozi i ekonomisti?

Ostavite komentar


  1. Rudarenje litijuma je užasno prljava tehnologija. Niti jedna ozbiljna država neće to raditi sopstvenom narodu samo prodaje duše i izdajnici spremni da rasprodaju tuđe radi sopstvene koristi. Đedivićka došla da radi za ministarsku platu napuštajući ozbiljano plaćen posao van javnog sektora sve govori. Vučko je već uzeo pare i sad je u problemu.

  2. Ko najviše priča o litijumu?
    LAICI!
    A zašto pa verovatno zbog nečije koristi a usput i svoje lične!
    Priče o dobrobiti za Srbiju su priče neukih za neuke.
    Ko se zalaže za rudnik i „dobrobit“ Srbije po ovom osnovu :pravnik, bankarska, kursista iz Amerike, fali još Sima Spasić i slični.
    Sve stručnjaci.
    Iš bre uništivači i laici.

  3. Dubravka Đedović je eksponent krupnog kapitala i duboke države.Doša je da nas reformiše(rasturi) i ,,usreći“ na ovim prostorima a posle će nestati u vidu lastinog repa sa ovih prostora dok će uža Srbija ličiti na površinu Meseca.

  4. Србија није Вучићева дедовина да је раскопава и уништава како хоће.То му треба дати до знања.Ссчувсли су је наши дедови и пра пра дедови а он би да је раскопава.

  5. Да…А…Ове батерије за ел.аутомобиле праве од литијума који допремају са Сатурна, Марса, Плутона…..

  6. Narod ne odobrava kopanje litijuma, i to treba poštovati!!! Vučić, Šapić, Brnabić i ostala svita će, kada još pokradu i zagade Srbiju, otići sa svojim porodicama da žive u svojim vilama po zapadnoj Evropi, tamo gde se zdravo živi…Narode, sirotinjo, rajo, probudi se!!!

  7. „Ne postoji nijedna zemlja u svetu kojoj u ekonomskom pogledu ide dobro, a privreda joj se zasniva na razvoju rudarstva.“ ovo je totalna glupost i laz! Ovakve stvari mogu da se provere vrlo lako, ali vecini razvijenih zemalja se ekonomija upravo yasniva na eksploataciji sirovina, kao i koriscenju istih. Uzmite Australiju, Kinu, Rusiju, Saudijsku Arabiju, Emirate, Svedsku, Kanadu, SAD, Meksiko, Cile, Brazil… to su zemlje koje vrte svet na osnovu sirovina. Neverovatno je da ekonomista izjavi ovako nesto.

  8. Da vam ne navodim za bakar, nikl, aluminijum, gvozdje, olovo i cink, metale koje svaki dan svi vi koristite i ne bi mogli da zamislite nikakav zivot bez njih. Najvece zalihe ovih metala su u najrazvijenijim zemljama, pa i vidite. Ubedljivo najveci izvoznik Srbije je Zijin. Da nije rudnika u Boru imali bi sta da vidimo. Busate se u neku poljoprivredu, a svi ste se rabezali iz sela i niko motiku nece da uzme u ruke. Evo vam uranijum. Australija, Kazahstan i Kanada, poseduju, prema podacima Svetske nuklearne asocijacije, više od 50 odsto svetskih rezervi uranijuma. Australija se ističe kao lider sa 1,7 miliona tona uranijuma, odnosno 28 odsto svetskih rezervi, Kazahstan ima 815.000 tona, to jest 13 odsto, a Kanada 589.000 tona, dakle 10 odsto rezervi.
    Značajna nalazišta uranijuma se nalaze i u Rusiji, Namibiji, Južnoj Africi, Brazilu i Kini.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.