„Mi radnici koji smo životno zainteresovani za sudbinu i opstanak Livnice u Topoli, a poučeni gorkim iskustvom iz perioda kad je naša fabrika bila u vlasništvu slovenačke kompanije LIVAR, ni po koju cenu nećemo dozvoliti da nam se to iskustvo ponovi i Livnica opet totalno propadne“, reči su kojima se Samostalni sindikat Livnice u Topoli, koja je od 1. novembra 2010, nakon poništenja neuspele privatizacije, državno preduzeće u restrukturiranju, obratio javnosti.

Sindikalci su time reagovali na zaključak Vlade Srbije od 17. januara kojim su predložene promene po jednog člana Skupštine i Nadzornog odbora fabrike, što bi, kako smatraju, za posledicu najpre imalo smenu aktuelnog poslovodstva, a odmah potom – stečaj i rasprodaju imovine Livnice.

– Imamo informacije da je na izbor novog predsednika Skupštine i jednog člana Nadzornog odbora direktno uticao lokalni biznismen Budimir Stamatović, vlasnik firme Stara varoš u Topoli, koja se bavi otkupom i prodajom sekundarnih sirovina. Ta firma, koja je locirana baš preko puta Livnice, našu fabriku je, dok je poslovala u sastavu LIVAR-a, enormnim i sumnjivim cenama otpadnog gvožđa već zadužila za 500.000 evra – navodi se u saopštenju sindikata Livnice. Kako se ističe, Vlada je za novog predsednika Skupštine Livnice predložila Radomira Ilića, razrešenog direktora livnice Farmakom-Guča, koja je pred zatvaranjem i koja je godinama unazad bila poslovni partner sa firmom Stara varoš. Za novog člana Nadzornog odbora Vlada je predložila mašinskog inženjera Predraga Stepanovića, koji je svojevremeno radio u Staroj varoši.

– Očigledno je da je napravljen plan da se promenama u Skupštini i Nadzornom odboru stvore uslovi za bagatelno preuzimanje Livnice, koja bi zatim bila isečena i time firmi Stara varoš poslužila kao izvor sekundarnih sirovina, dok bi radnici definitivno završili na ulici, što mi nikada i ni po koju cenu nećemo dozvoliti – poručuje sindikat Livnice.

Saopštenje sindikata u potpunosti je podržao i tehničko-stručni kolegijum Livnice, u čijem se saopštenju navodi da su članovi tog tela „šokirani saznanjem da je kadrove za kontrolu poslovanja Livnice i zastupanje većinskog akcionara (države) u toj fabrici odabrao vlasnik privatne firme Stara varoš Budimir Stamatović. U njegovoj kafani je, tvrde u kolegijumu, 29. januara održan sastanak Stamatovića sa kandidatima Vlade za nove članove Skupštine i Nadzornog odbora Livnice, nakon kojeg je, već sutradan, „proturena vest da se smenjuje rukovodstvo Livnice, koja ide u stečaj“.

– Takva vest iznenadila je i uplašila naše poslovne partnere kako iz zemlje tako i iz Italije, Nemačke i Holandije, koji su odmah redukovali dotadašnji način poslovanja, i to tako što su kupci smanjili porudžbine, odnosno sveli ih sa višemesečnog na jednomesečni nivo, dok su dobavljači za isporuku robe bezuslovno tražili avanse. Novonastalu situaciju prevazilazimo razgovorima i ubeđivanjem poslovnih partnera da su informacije o smeni poslovodstva i stečaju Livnice glasine – tvrde članovi tehničko-stručnog kolegijuma Livnice.

Direktor Livnice Živko Knežević obratio se ovim povodom Ministarstvu privrede, te rukovodstvima Agencije za privatizaciju i SIEPE. Knežević je obavestio nadležne da je Livnica u minule tri godine, koliko privređuje kao preduzeće sa većinskim državnim kapitalom, uspela da konsoliduje poslovanje i povrati poverenje domaćih i inostranih partnera, među kojima ima zainteresovanih za uspostavljanje strateškog partnerstva sa topolskom fabrikom.

Livnica u Topoli do 2001. poslovala je u sastavu Zastave i slovila je za jednu od njenih najuspešnijih fabrika. Upropašćena je privatizacijom, odnosno poslovanjem u okviru slovenačke kompanije LIVAR, koja ju je u jesen 2010. ostavila sa dugom za struju od 500.000 evra i kreditnim zaduženjem od 3,5 miliona evra.

Nemci zainteresovani za dokapitalizaciju

– Renomirana kompanija HG-TEC iz Nemačke zainteresovana je da u dokapitalizaciju Livnice uloži pet miliona evra, čime bi se stvorili uslovi za početak proizvodnje livenih cevi u našoj fabrici, koje su vrlo tražen proizvod u Evropi, Rusiji i zemljama severne Afrike. Time bismo dobili najsavremeniji livački centar u Srbiji, čiji bi izvoz do 2016. vredeo više od 15 miliona evra godišnje – navodi se u pismu direktora Livnice Živka Kneževića nadležnima u Ministarstvu privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari