Uprkos odličnim političkim odnosima i dobrom dijalogu, kao i konstantnim odlascima srpskih privrednika u Tursku i obratno, privredna saradnja ovih dvaju zemalja nije na zavidnom nivou, spoljno trgovinska razmena je tek 500 miliona evra, a svega 30 turskih preduzeća posluje u Srbiji. Između ostalog, na to je juče podsetio i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić na otvaranju četvrtog Srpsko-turskog foruma.


– Potpisali smo sve sporazume koje treba da potpišemo, naročito je bitan onaj o slobodnoj trgovini, ukinuli vize što je bila velika prepreka, uveli 20 letova nedeljno između Istanbula i Beograda i naše države nemaju više šta da urade. Ne možemo mi i da vodimo biznis umesto vas – rekao je Ljajić okupljenim privrednicima u Hotelu M. On je istakao da je obim trgovine od 500 miliona evra između Turske i Srbije mali i da je cilj da on bude bar „milijardu evra“.

– Svega 30 turskih preduzeća radi u Srbiji, a imamo ih 600 iz Italije, 500 iz Nemačke, 400 iz Slovenije. Dajemo velike povoljnosti za one koji dolaze da ulažu kod nas, do 10.000 evra po radnom mestu, razne druge poreske olakšice. Dobrodošli ste ovde, pozivam vas da ulažete jer je to isplativo za vas. Mi smo vam namestili loptu na penal, vi samo treba da date gol – poručio im je Ljajić.

On je napomenuo da je izvoz Srbije u Tursku, iako tri puta veći otkad je Sporazum o slobodnoj trgovini 2010. potpisan, nedovoljno dobar. „Nismo zadovoljni sa izvozom od 145 miliona evra. Postoje velike šanse da se to popravi, hajde da ih iskoristimo“, rekao je Ljajić i dodao da je duboko ubeđen da će cilj od milijardu evra razmene Srbije i Turske biti ispunjen. Forum su organizovali Privredna komora Beograda i Udruženje privrednika SITA, čiji je predsednik UO Omer Šimšek rekao da je trgovinska razmena manja od očekivanog i da je razlog tome možda to što Srbija i Turska „nisu još dovoljno otkrile jedna drugu“. Za turske privrednike, kako je naglasio Šimšek, značajno je i to što Srbija sarađuje sa Rusijom.

Poslednji poslovni forum SITA je organizovala u Istanbulu, a tom prilikom turski privrednici ugostili su predstavnike IMT-a, FAP-a, Javora, Bmd soksa, kompanije Mihajlović, A1S properti i Aleve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari