Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić ne očekuje veća poskupljenja u novoj 2013. godini. „U ovom trenutku nemamo nikakve najave od trgovinskih lanaca da bi moglo da dođe do drastičnih poskupljenja“, izjavio je Ljajić i dodao da smatra i da povećanje cena ne bi bio dobar poslovni potez za trgovce u uslovima smanjene kupovne moći građana, jer je za očekivati i da se smanji prodaja. Prema njegovim rečima, država ne reguliše cene i njen zadatak je da stvori ambijent, poboljša konkurenciju i nastavi sa liberalizacijom tržišta jer su to najefikasniji mehanizmi za sprečavanje poremećaja na tržištu.

Ljajić je podsetio da je od 1. januara prestala da važi uredba o ograničavanju marži na osnovne namirnice, kao i da se smanjuju carine na određene industrijske i prehrambene proizvode, što je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. On tvrdi da bi to moglo da znači i pojeftinjenje nekih proizvoda. Kako je rekao, postoji veliki broj proizvoda na koje će carina biti ukinuta, ali će i na određeni deo proizvoda carina ostati i posle 2014. godine sve dok Srbija ne uđe u EU, da bi zaštitili osetljive prehrambene proizvode. On je smatra da bi to smanjenje i ukidanje carina trebalo bi da utiče na cene, jer će se pojačati ponuda i konkurencija.

Ljajić je najavio i da se sa trgovcima i proizvođačima pregovara o formiranju socijalne korpe, koja je namenjena najugroženijim građanima i u kojoj bi se našli proizvodi po povoljnijim cenama.

Ministar trgovine dodao je i da je novi zakon o robnim rezervama završen i da bi u skupštinskoj proceduri mogao da se nađe u januaru ove godine. Ljajić je rekao da postoji problem sa Ministarstvom energetike u vezi sa delom zakona o skladištenju nafte i naftnih derivata, jer u tom ministarstvu smatraju da o tome treba da bude donet poseban zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari