Uredba o ograničenju trgovačke marže na 10 odsto za pet osnovnih životnih namirnica, čije važenje ističe 31. decembra ove godine, neće biti produžena, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić. On je na konferenciji o povećanju izvoza hrane iz Srbije kazao da će se cene tih namirnica formirati slobodno na tržištu, ali će se tražiti drugi modaliteti da se zaštite potrošači i spreči nekontrolisani rast cena.

Prema rečima Ljajića, to se može postići dogovorom sa potrošačima i trgovcima. Zabrana izvoza suncokreta, soje i šećerne repe, koja traje do decembra bila nužna mera, koja je uvedena zbog cenovne i tržišne nestabilnosti, ali neće biti produžena u narednoj godini, rekao je Ljajić i objasnio da njom nisu bila prekršena pravila Svetske trgovinske organizacije, jer je državama dozvoljeno da intervenišu u slučajevima kada elementarne nepogode ili neki drugi poremećaj preti da destabilizuje tržište.

Prema rečima Ljajića, Srbija je u završnoj fazi pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a potrebno da se reše još bilateralni problemi trgovine poljoprivrednim proizvodima sa Panamom, Brazilom, SAD i Ukrajinom, kao i pitanja zakona o genetski modifikovanim proizvodima.

– Od Srbije se ne traži ništa što druge zemlje članice STO nisu morale da ispune. Ne traži se da omogućimo proizvodnju genetski modifikovane hrane, već samo da izmenimo zakone o prometu tih proizvoda, a dozvoljeno nam je da sami uredimo način kontrole uvoza – kazao je Ljajić i podsetio da je 157 zemalja u članstvu STO, dve će pristupiti do kraja godine, a Srbija onda ostaje u grupi sa Avganistanom, Iranom, Irakom i Belorusijom.

Rezultat

Prema podacima sa skupa, zemlje EU prosečno u poslednjih pet godina izvoze više od 20 milijardi dolara godišnje i ostvaruju preko 6.000 dolara po hektaru izvoza poljoprivrednih proizvoda, dok Srbija izvozi deset puta manje i ostvaruje 500 dolara po hektaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari