Konačnog dogovora o stopi oporezivanja hrvatskih cigareta prilikom uvoza u Srbiju za sada nema. Pregovori o stopi oporezivanja su u završnoj fazi, ali konačnog dogovora još nema i ništa nije potpisano. Uostalom, ta odluka na kraju mora biti potvrđena u parlamentu – rekao je juče u Skupštini Srbije Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine, dodajući da je Vlada Srbije u utorak poslala pismo Evropskoj komisiji u kome je navela da prihvata metodologiju, ali da ostaje još nekoliko tehničkih stvari koje moraju biti predmet dogovora, kako bi na kraju bio potpisan taj sporazum.

Ljajić je tokom oštre debate sa poslanicima o carinskim stopama na uvoz cigareta iz Hrvatske, iako su na dnevnom redu bile izmene Zakona o zaštiti konkurencije, negirao da je Vlada Srbije nešto pokušala sakrije od građana i parlamenta.

Odgovarajuću na primedbe opozicije da je Hrvatskoj srpsko tržište isporučeno na tacni, iako u Hrvatskoj Srbi ni kiosk ne mogu da otvore, Ljajić je ponovio da ništa još nije potpisano, ali da je tačno da je Srbija bila pod velikim pritiskom. „Tačno je da nam šanse nisu velike. Ono što mi tražimo je da nam se omogući da Hrvatska ukine sve vancarinske barijere koje su postojale u izvozu naših cigareta na to tržište i ono što jeste povoljnost je da ćemo moći da izvozimo cigarete u Hrvatsku sa carinskom stopom nula, a bila je 38 odsto, i bez kvota. Druga stvar koju tražimo su vancarinske barijere, a treći naš zahtev se odnosi na povećanje kvote za šećer. Po prvi put smo dobili podršku EK i očekivanja su da bismo mogli da dobijamo povećanje te kvote. Ne kažem da ćemo uspeti, ali ovo je sada jedan optimističan znak da bi i u tom pravcu stvari mogle da se menjaju“, naveo je Ljajić.

On je dodao da je Srbiji „zaprećeno da će izveštaj EK biti obojen činjenicom da nije postignut dogovor“, zbog čega Srbija mora da pristane na zahteve Hrvatske. Kako je objasnio, to nije izuzetak, već pravilo koje EU koristi kada neka članica ulazi u Uniju, kako bi je štitila i omogućila joj da bude što pripremljenija za punopravno članstvo. On je naveo i da je tako i Hrvatska morala da se povinuje pravilima kada su njeni značajni trgovinski partneri, Rumunija, Bugarska, Mađarska i Slovačka, ušle u EU.

Prema Ljajićevim rečima, nepovoljna pozicija Srbije po pitanju uvoza hrvatskih cigareta potiče iz sporazuma s Hrvatskom o carinama za pojedinu robu, kojim je definisano da carinska stopa za uvoz cigareta bude 15 odsto, a za izvoz naših u Hrvatsku 38 odsto. To je, kako je objasnio, dovelo do toga da Srbija godišnje ne proda ni jedan kamion, a Hrvatska čak 1.600 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari