Ministarstvo trgovine Srbije zvanično je zatražilo odgovor od kolega u Makedoniji da li ukidaju uredbu o uslovljenom uvozu pšenice i brašna iz Srbije, a u slučaju negativnog odgovora spremljene su kontramere, koje bi na snagu mogle da stupe za nekoliko dana, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Državni sekretar u tom ministarstvu Danilo Golubović nije želeo da navodi koje kontramere će u slučaju propalog dogovora biti uvedene Makedoniji, ali su ranije, u nekoliko navrata, državni funkcioneri najavljivali da bi mogao biti ograničen uvoz sezonskog povrća i vina iz te zemlje. Kako je podsetio, nakon sastanka predstavnika zemalja CEFTA 22. jula, bilo je očekivano da se sporna uredba ukine oko 15. avgusta. „Srbija će se, ukoliko se to ne dogodi, postaviti tako da u budućnosti više ne bude sličnih događaja“, kazao je on. Golubović je istakao da je u interesu obe zemlje da se spor reši na miran način i izrazio nadu da neće biti potrebe za uvođenjem kontramera.

I ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić očekuje da će Makedonija uskoro povući uredbu i da neće biti potrebe za uvođenje kontramera, jer bi to moglo dodatno da ugrozi robnu razmenu od oko 600 miliona evra. Sporna uredba, uvedena 1. jula, predviđa da za kilogram uvezene pšenice iz Srbije makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram uvezenog brašna četiri kilograma domaćeg žita. Prema podacima Ministarstva trgovine, Srbija u Makedoniju godišnje izvozi oko 50.000 tona pšenice i između 30.000 i 40.000 tona brašna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari