Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, predstavio je juče u parlamentu set zakona, među kojima je i Predlog zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti koji predviđa uvođenje stručnog ispita za preduzetnika i poslovanje isključivo onih koji su upisani u registar posrednika.

 On je naveo da je ukupna vrednost tržišta nepokretnosti oko 110 milijardi dinara godišnje, od čega dve trećine otpada na nelegalni promet ili promet koji nije registrovan.

„Nastojimo da smanjimo crno i sivo tržište nepokretnostima i olakšamo rad legalnim agencijama. U toj oblasti postoji oko 300 privrednih subjekata i 800 preduzetnika koji rade po zakonu, ali se pretpostavlja da je broj nelegalnih agencija znato veći. Država nema podatke ni o ostalim transakcija, a šteta za budžet je ogromna, kao što su ogromne novčane transakcije koje nisu u legalnim tokovima“, istakao je Ljajić i dodao da će donošenjem novog zakona biti obezbeđena pravna sigurnost za građane i pravna lica. On je naveo da je sa stanovišta kupaca i prodavaca važno to što će posrednik biti u obavezi da uplaćuje godišnju premiju osiguranja za eventualnu štetu koju obavljanjem poslova posredovanja može počiniti nalagodavcu.

Prema njegovim rečima, nakon usvajanja zakona u roku od šest meseci potrebno je doneti sedam podzakonskih akata, a određene odredbe zakona imaće odložen početak primene i to su one koji se tiču upisa u registar i plaćanje osiguranja. „Te odredbe će stupiti na snagu 18 meseci kasnije, a pretpostavljamo da je to dovoljno vremena koje smo dali agencijama da se prilagode novim uslovima poslovanja“, rekao je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari