Ljubičić: Dobili posao u EPS-u pa posle 15 dana otpušteni po nalogu obrenovačkog SNS-a 1Foto: N1/screenshot

EPS je pre 15-ak dana zaposlio 15 mladih ljudi, koji su svi u međuvremenu prošli lekarske preglede i krenuli u proces obuke, da bi danas bili otpušteni, kaže za N1 Dragoslav Ljubičić iz Sindikata EPS Nezavisnost.

„Za najteže poslove u EPS, kao što su manervisti ili pomoćni radnici, stalno su otvorena radna mesta, i pre 15-ak dana, uz saglasnost izvršnog direktora za proizvodnju, Službe železničkog transporta izvršile su selekciju zaposlenih i primili u radni odnos, na radnom mestu manevrista, 15 mladih ljudi, svi su prošli lekarske preglede i krenuli su u proces obuke“, navodi Ljubičić.

Njima je, kako dodaje, danas ponuđen sporazumni raskid radnog odnosa, što su oni odbili, ali svejedno im je uručen otkaz.

Kaže da je deo njih primljen preko stranke, ali da je dobar deo primljen iz baze podataka železničkog transporta o ljudima koji imaju završenu železničku školu.

„Obrazloženje je da nisu zadovoljili rezultatima rada i nisu prošli lekarske preglede, što je potpuna laž i besmislica“, smatra on.

On pretpostavlja da je do otkaza došlo jer je vrhuška obrenovačkog SNS pozvala tog direktora za poslove proizvodnje u EPS da pita „ko si ti da zapošljavaš mimo nas, i onda je tako ovaj pozvao direktora Protenta koji im je uručio rešenje o otkazu“.

Ljubičić dodaje da se to ne dešava često, „odnosno nikada, a pogotovo ne na ovaj način“.

Kaže da je njegov ljudski poraz da „imate 15 mladih ljudi koji su par ekselans dobili nezakoniti otkaz bez poštovanja bilo kakve procedure“.

„Sa tužbom na prvom ročištu, bilo koji nezavisni sud bi taj otkaz ugovora o radu proglasio nezakonitim i vratio ih na posao, međutim, od njih 15 nema nijednog koji ima poverenja u sud, nego se čak nasmeju kada im se pomene ta opcija za ostvarivanje svojih prava“, navodi on.

Na pitanje može li sindikat nešto da učini za njih, on kaže da može da se bori da njihov slučaj izađe u javnost, kao i da pokrene inspekciju rada, ali ako sami ne budu hteli nešto da učine, biće teško.

Takođe, misli da su oni zaposleni preko stranke izvršili pritisak na ove druge, koji su onda popustili.

„To onaj najveći poraz koji jedno društvo doživljava, da niko od njih ne vidi više nikakvu šansu za opstanak u Srbiji, nego da se kupe prnje i da se beži odavde. Ja samo postavljam pitanje predsedniku vlade, predsedniku Ustavnog suda, predsedniku države – ‘pa, dokle mislite da se ovako ponašate i da rušite sve demokratske principe, sve konvencije Međunarodne organizacije rada, sve ono što su stečena prava’. Mi smo jedno potpuno devastirano društvo i načini na koji funkcionišete bukvalo samo povećavaju i dižu nivo tenzije u svakom slobodoljubivom čoveku. Neće se ovo dobro završiti kad se ovako ponašate prema budućnosti Srbije“, ocenio je Ljubičić za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari