Ljubičić (SDS): Pod vlašću naprednjaka vrednost EPS-a opala za četiri puta 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

U trenutku kada je aktuelna vlast 2012. godine preuzela upravljanje Elektroprivredom Srbije, preduzeće je vredelo oko 13 milijardi evra a danas je ta vrednost svedena na svega 3,1 milijardu evra. Drugim rečima, nakon nestručnog rukovođenja partijskih kadrova vrednost EPS-a, jednog od najvažnijih preduzeća u Srbiji, je oko četiri puta manja nego što je bila pre desetak godina – izjavio je na današnjoj konferenciji za medije Dragoslav Ljubičić, predsednik Resornog odbora za saradnju sa sindikatima Socijaldemokratske stranke i radnik Elektroprivrede Srbije.

Prema njegovim rečima, kolaps elektroenergetskog sistema do koga je došlo u trenutku dok je na čelu EPS-a bio kadar Srpske napredne stranke Milorad Grčić, koji je zbog toga bio prinuđen i da podnese ostavku, kao i donošenja novog Statuta preduzeća kojim ono prestaje da se bavi poslom od javnog interesa, stvoreni su preduslovi za privatizaciju Elektroprivrede Srbije što će usloviti i značajno poskupljenje računa za struju potrošača u našoj zemlji.

– S obzirom na to da je potrebno izgraditi nova postrojenja za proizvodnju struje kao zamenska za ona koja će morati da budu zatvorena zbog zastarelosti, a da su američke kompanije veoma zainteresovane da grade Hidroelektranu “Đerdap 3””, u skorijom budućnosti može se desiti da kroz strateško partnerstvo strane kompanije postanu većinski vlasnik Elektroprivrede Srbije. U praksi bi to značilo da će računi za struju građana biti znatno veći nego što je to sada slučaj – objašnjava Ljubičić.

On je dodao da je odlukom Vlade Srbije 6. aprila usvojen novi Statut Elektroprivrede Srbije koji predviđa da će se Skupština preduzeća sastojati od jednog člana koji će predstavljati vlasnika a to je država Srbija i Nadzorni odbor sastavljen od sedam članova. Statutom je predviđeno da članove Nadzornog odbora bira Skupština EPS-a.

– Velika je greška zbog toga što u vezi izmene Statuta preduzeća nadležni nisu konsultovali niti poštovali mišljenje Naučnog saveta EPS-a. Socijaldemokratska stranka poziva Vladu Srbije da to ispravi na taj način što bi se u Skupštini preduzeća našlo mesta i za predstavnika tog tela. Takođe, nije dovoljno to što predstavnici sindikata imaju jedno mesto u Nadzornom odboru već je potrebno da zaposleni budu zastupljeni i u Skupštini akcionara a isto tako i bivši radnici EPS-a, dakle penzioneri – naglašava Ljubičić.

On ističe da se, u ovom trenutku, za potrebe Termoelektrane “Nikola Tesla” uvozi ugalj iz Rumunije i Indonezije. Ljubičić nije mogao da precizira po kojoj ceni se uvozi ugalj iz Indonezije dok je za onaj koji dolazi iz Rumunije rekao da košta od 90 do 95 evra po toni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari