Lojpur (Solidarnost / Zajedno): Država stavila Jugoinspekt "na doboš", šta će biti s kontrolom 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Portparolka Političke platforme Solidarnost Melanija Lojpur rekla je danas da je država „stavila na doboš“ preduzeće Jugoinspekt koje se 125 godina bavi kontrolom hrane, ruda, energenata, tekstila, kože i drugih proizvoda.

To preduzeće je, kako je saopštila Solidarnost, u statusu akcionarskog društva, a većinski vlasnik je država Srbija koja sada želi da taj resurs prepusti privatnicima.

„To odustajanje od suvereniteta je jedan od dokaza šta će se desiti sa drugim javnim preduzećima koja prevedemo u satus akcionarskog društva (AD) i društva sa ograničenom odgovornošću (DOO)“, rekla je Lojpur, koja je i članica stranke Zajedno.

Dodala je da je Solidarnost ranije upozoravala na opasnosti od promene stausa preduzeća i da su se zbog toga borili protiv Zakona o upravljanju privrednim društvima.

Po njenim rečima, upravo su demantovani komentari Vlade, premijerke i drugih „ešalona“ koji su zauzeli državu i njene institucije i pokušavaju da kažu da taj zakon nije opasan po građane.

Istakla je da bi „novac bilo kojeg kriminalca, tajkuna, mogao da uđe u preduzeća od vitalnog značaja za sve građane“.

„Odričemo se državne kontrole nad najvažnijim proizvodima, a svakako je da su od državnog monopola, kao što kažu stručnjaci iz Jugoinspekta, privatni gori“, navela je Lojpur.

Dodala je da prodaja tog preduzeća znači da bi ubuduće privatna lica mogla da kontrolišu kvalitet proizvoda koje drugi privatnici stavljaju na tržište i da je jasno, kako je rekla, da je mnogo veća mogućnost kupovine pogodnih analiza u slučaju kada je taj proces pod kontrolom privatnika.

„Kako će biti sprečeno da upravo neko čije proizvode treba kontrolisati postane suvlasnik preduzeća, zaduženog za kontrolu kvaliteta?“, pitala je Lojpur.

„Novac, a ne znanje i struka, odlučiće šta će moći da se nađe na našem tržištu, na našoj trpezi. Zaista je alarmantno u kakvo stanje nas ova vlast vodi“, upozorila je Lojpur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari