Svaki pokušaj zakidanja na ceni, težini i kvalitetu prilikom otkupa malina biće kažnjen, izjavio je juče ministar poljoprivrede Saša Dragin i dodao da su inspekcije poslate u sve hladnjače koje po nižoj ceni preuzimaju to voće. On je dodao da je na početku berbe otkup bio relativno korektan, a da će inspekcija utvrditi da li je sada na sceni „pokušaj da se poljoprivrednicima obori cena ili je razlog nešto drugo“.

U Poslovnom udruženju hladnjača Srbije, zaprepašćeni su izjavom ministra i činjenicom da o otkupu malina govori sada, u vreme berbe, iako su iz te asocijacije još u novembru i decembru prošle godine najavljivali da očekuju probleme prilikom otkupa.

– Ukazivali smo da su zbog ekonomske krize, domaće firme nelikvidne, da banke ne kreditiraju otkup, kao i da je na svetskom tržištu smanjena mogućnost plasmana. Predvideli smo da će biti problema sa preuzimanjem obimnog roda ne samo malina, nego i višanja i kupina, ali niko tada nije reagovao. Trebalo bi imati u vidu i da je malina ove godine, zbog desetodnevnih kiša, izuzetno lošeg kvalieta, što se odražava i na cenu i na mogućnost plasmana tog voća. Predlagali smo model po kome bi hladnjače plaćale akontativnu cenu, recimo, jedan evro za kilogram, a da se kasnije dobit podeli u odnosu 51 prema 49 za proizvođače, ali ni to nije prihvaćeno – kaže za Danas predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja hladnjača Rade Ljubojević.

On dodaje da to nije bio „kartelski dogovor“ o čemu se poslednjih dana spekuliše, jer svaka hladnjača, zavisno od svoje poslovne sposobnosti i mogućnosti plasmana, određuje svoju akontativnu cenu, a poljoprivrednici bi mogli da isporuče robu onoj koja daje najpovoljnije uslove.

U Poslovnom udruženju hladnjača podsećaju i da je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine uložilo značajna bespovratna sredstva u izgradnju dve velike hladnjače u ariljskom kraju. One zbog takvog sistema finansiranja investicije nisu opterećene amortizacionim troškovima, pa imaju mogućnost da ponude višu cenu od one koju mogu da daju drugi preduzetnici, ali ipak to ne čine. Ministarstvo sa svoje strane na tome nije insistiralo, kao što se ne predlaže ni otkup za robne rezerve, kažu u udruženju.

Da podsetimo, tema otkupne cene malina izbila je u žižu interesovanja pre dva dana, kada je nekoliko stotina proizvođača, sa protestnog skupa u Arilju, poručilo da su nezadovoljni cenom tog voća koja je za nekoliko dana pala sa 135 na 100 dinara po kilogramu. Oni su zapretili da će blokirati hladnjače, ukoliko otkupna cena ne bude dva evra, a Dragiša Terzić, predsednik Udruženja proizvođača maline Vilamet, optužio je hladnjače za monopolsko ponašanje. On je pozvao državu da reaguje „jer malina Srbiji donosi devizni prihod veći od 120 miliona evra“. Protestu ariljskih proizvođača juče su se pridružili i malinari iz valjevskog kraja, gde je otkupna cena još niža i kreće se oko 70 dinara za kilogram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari