LSV: Država da proglasi elementarnu nepogodu zbog suše 1Foto: Natalija Jakovljević

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani zatražila je danas od vlasti da hitno proglasi stanje elementarne nepogode zbog suše na teritoriji Srbije i pomogne poljoprivrednim proizvođačima koji proizvode hranu.

Oni su u saopštenju upitali da li neko razmišlja o prehrambenoj sigurnosti i koje će cene prehrambenih proizvoda biti predstojeće zime i proleća.

Kako navode iz LSV, poljoprivredne kulture su pretrpele ogromnu štetu i prinosi će biti minimalni.

„Rod kukuruza je podbacio, suncokret je rodio tek 50 odsto, repa je jako lošeg kvaliteta i truli, pšenica je slabo rodila, a na nekim njivama soja se neće ni kositi. Sve je to posledica suše koja je postala normalna pojava u Srbiji. Smanjenje prinosa odraziće se na cene u prodavnicama, pa će najviše trpeti građani“, dodaju iz LSV.

Za ublažavanja posledica suše treba prilagoditi davanja poljoprivrednika Republici, pokrajini i lokalnoj samoupravi, kao što su porez na imovinu, naknada za odvodnjavanje, kao i doprinose za penziono i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje, navodi LSV.

Iz te stranke ističu da je nužno zatražiti od Republičke direkcije za robne rezerve da se poljoprivrednicima, a prvenstveno stočarima obezbedi adekvatna pomoć.

„Vlada Srbije treba da subvencioniše poljoprivredne proizvođače i da ozbiljno uloži u sistem za navodnjavanje, koji je u potpunosti zanemaren“, istakla je Liga i ocenila da poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane, treba da bude strateška privredna grana Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari