LSV: Da li grad Vršac planira da pomogne poljoprivrednicima? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani (LSV) zatražila je danas od Gradske uprave Vršca da odgovori na niz pitanja u vezi sa jednim od gorućih problema sa kojim se suočavaju građani Vojvodine – drastičnim smanjenjem prinosa poljoprivrednih kultura usled suše.

LSV je na sednici Skupštine grada Vršca upitala da li taj grad planira da preduzme konkretne mere pomoći za poljoprivrednike pogođene sušom, te kako će to realizovati, navedeno je u saopštenju.

Da li postoji plan sanacije štete koja je nastala usled suše i kojim će se to sredstvima platiti – takođe je jedno od pitanja, kao i da li je grad spreman da sprovede dugoročne mere za prilagođavanje klimatskim promenama koje sve više ugrožavaju poljoprivrednu proizvodnju i na koji način planira da zaštiti poljoprivrednike u budućnosti.

LSV je naglasila da je neophodno da Gradska uprava odgovori na te izazove i da hitno započne sprovođenje mera koje će omogućiti opstanak poljoprivrednih proizvođača.

Na osnovu aktuelnih podataka, prinosi pojedinih kultura, uključujući kukuruz, koji je jedna od ključnih kultura za region Vojvodine, smanjeni su za čak 30 do 70 procenata.

LSV je istakla da dugotrajne suše i nepovoljni vremenski uslovi, kao i posledice klimatskih promena, očigledno postaju hroničan problem za poljoprivrednu zajednicu.

Bez pravovremene reakcije nadležnih institucija, mnogi poljoprivrednici će se suočiti sa ozbiljnim finansijskim teškoćama, a to će direktno uticati na ekonomsku stabilnost našeg grada, s obzirom na značaj poljoprivrede za ovaj region, konstatovala je LSV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari