Najkasnije do idućeg ponedeljka Tenderska komisija formirana za prodaju Rudarsko topioničarskog basena Bor i eksploatacionih prava, pozvaće predstavnike austrijskog A-Teka na pregovore o detaljima kuporodajnog ugovora. Kao što se moglo i očekivati, na zasedanju koje je bilo zatvoreno za javnost, Komisija je prihvatila rezultate tendera i za prvorangiranu ponudu (vrednu 466 miliona dolara) proglasila je konzorcijum koji čine tri preduzeća iz grupe A-Tek.

Najkasnije do idućeg ponedeljka Tenderska komisija formirana za prodaju Rudarsko topioničarskog basena Bor i eksploatacionih prava, pozvaće predstavnike austrijskog A-Teka na pregovore o detaljima kuporodajnog ugovora. Kao što se moglo i očekivati, na zasedanju koje je bilo zatvoreno za javnost, Komisija je prihvatila rezultate tendera i za prvorangiranu ponudu (vrednu 466 miliona dolara) proglasila je konzorcijum koji čine tri preduzeća iz grupe A-Tek. Drugorangirana firma, sa ponudom od 370 miliona dolara je kiparski SMR, koji posluje u sastavu ruskog investicionog fonda Bejzik elelments finansijskog magnata Olega Deripaske, i koji bi u igru mogao da se vrati jedino ako pregovori sa A-Tekom ne budu uspešni.

Direktor RTB: Tražićemo 250 miliona dolara investicija

Bor – Vršilac dužnosti generalnog direktora Rudarsko-topioničarskog basena Bor Miodrag Conić izjavio je da će menadžment te kompanije insistirati da austrijski konzorcijum A-Tek poveća investicije u to preduzeće sa predloženih 180 miliona dolara na 250 miliona. „Pregovaračka pozicija RTB je povoljna, budući da ruski SMR, drugoplasirani na tenderu, još uvek nije eliminisan iz procesa privatizacije“, rekao je Conić za sajt RTB Bor i dodao da će sindikati sa budućim vlasnikom pregovarati o dodatnom socijalnom programu.

– Iako je nezahvalno prognozirati ishod pregovora, činjenica je da je A-Tek ozbiljna kompanija sa stabilnim poslovanjem, pa s obzirom na to i očekujem da ćemo postići saglasnost u vezi sa detaljima investicionog programa, koji bi trebalo poboljšati kao i u vezi sa obimom socijalnog programa koji će se dogovarati sa predstavnicima sindikalnih organizacija. Najkasnije za pet dana zvanično ćemo obavestiti A -Tek o rangiranju ponuda a u narednih nedelju do dve nedelje obe strane treba da formiraju svoj tim. Sa naše strane, osim predstavnika Ministarstva ekonomije, učestvovaće i stručnjaci iz Ministarstva energetike i rudarstva kao i iz Ministarstva za zaštitu životne sredine. Ako se imaju u vidu decembarski i januarski praznici, realno je očekivati da se konačan dogovor postigne do karaja januara, eventualno početkom februara – izjavio je za Danas Luka Andrić, državni sekretar u Ministartsvu ekonomije i regionalnog razvoja koji je i predsednik Tenderske komisije za privatizaciju RTB Bor.

KOVAČ: Nikome ne nudimo vlasnički udeo u RTB

Bor – A-Tek nikome i ni pod kakvim uslovima do sada nije ponudio udeo u vlasništvu nad RTB Bor. Ne sarađujemo ni sa Ist pointom ni sa londonskim investicionim fondom ORN niti planiramo uspostavljanje poslovnih kontakata a u ugovoru o kupovini RTB ne postoji klauzula kojom se budući vlasnik obavezuje na tu saradnju – izjavio je juče Mirko Kovač, vlasnik austrijskog A-Teka. Zbog niske proizvodnje borskih i majdanpečkih rudnika bakra, pogoni borske Topionice, poslednjih nekoliko godina najviše su bili uposleni u preradi sirovine (koncentrata) bakra firme Ist point. Kovač je rekao i da A-Tek nikada nije koristio usluge austrijske rečne flote DDSG kargo, koju je prošle godine kupio Zoran Drakulić.

Na pitanje da li su članovi Tenderske komisije bili upoznati sa zahtevom Agencije za privatizaciju koja je od vlasnika A-Tek grupe, Mirka Kovača kao i Ambasade Austrije u Beogradu zatražila objašnjenje povodom pisanja austrijske štampe, da je protiv Kovača pokrenut postupak zbog namerno izazvanog stečaja jedne od diskoteka iz lanca kojim je rukovodio, naš sagovornik podseća na izjavu austrijskog ambasadora koji je naglasio da Ambasada Austrije podržava ponudu A-Tek za kupovinu RTB Bor, jer smatra da bi taj posao unapredio bilateralne odnose između Austrije i Srbije
– Osim toga, Kovač je u svom dopisu objasnio da je reč o privatnoj tužbi iz 1995. godine koja je podignuta zbog stečaja nad privrednim subjektom iz kojeg je on, kao vlasnik, istupio znatno ranije. Tom procesu koji se vodi u Austriji, mediji su pridali više značaja nego što bi trebalo, a za nas je važno da kupac ispunjava kvalifikacione uslove tendera kao i to da ni jedna od kompanija kojima rukovodi nema poteškoća u poslovanju – naglasio je Andrić.
Rusi, međutim, smatraju da još uvek postoji šansa da postanu vlasnici RTB Bor, a direktor SMR Džefri Kauli, izjavio je da sumnja da će Kovač uspeti da obezbedi novac neophodan za realizaciju ponude. Kauli je naglasio i da je velika šteta što Tenderska komisija nije cenila ukupnu ponudu, jer je A-Tek predvideo investicije vredne 180,4 miliona dolara (sa osnovnom ponudom to je ukupno 646,4 miliona dolara) dok su Rusi planirali ulaganje od 414 miliona dolara (sa osnovnom ponudom to iznosi 784 miliona dolara). M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari