Maćehinska politika 1

Već duže vreme Šabac je na meti republičkih vlasti kao jedini opozicioni grad.

Do sada je smanjenim transferima grad oštećen za više od milijardu dinara, a vrhunac diskriminacije je da Republika ne isplaćuje svoje dugove po ugovorima.

Kao redak primer, a pokazatelj karaktera ove vlasti, Grad Šabac je tužio Republiku Srbiju za neispunjavanje ugovora o izgradnji bazena, za 130 miliona dinara. Takođe je ostao dug i za otpremnine radnika „Zorke“, gde je grad podigao kredit za 300 miliona dinara.

I u narednoj godini nastaviće se, izgleda, maćehinska politika države. Budžetom za 2018. godinu predviđeno je više od 30 milijardi dinara za 145 lokalne samouprave. Tako će Novi Sad dobiti 920 miliona dinara, Niš 634 miliona, a Leskovac 900 miliona dinara. Šabac ima 116.000 stanovnika i dobiće 300 miliona dinara, a Leskovac sa 144.000 stanovnika tri puta više. Više će dobiti i Loznica – 516,5 miliona dinara, Vlasotince – 346 miliona, Jagodina – 321, Sombor 381,7 miliona dinara…

Razumljivo da se nerazvijenim opštinama daje više iz republičke kase, ali je krajnje nerazumljivo da se ova sredstva dele šakom i kapom, bez jasnih kriterijuma, i to već nekoliko godina. Primera radi nedavno je Beogradu dato sto miliona dinara iz budžetskih rezervi, koliko će se potrošiti za novogodišnje praznike. A veliki projekti u Šapcu čekaju: nije planirana gradnja auto-puta Ruma – Šabac, kao najznačajnija investicija za celu zapadnu Srbiju, godinama se čeka izgradnja obaloutvrde na Savi kod Čevrentije, pruga Šabac – Loznica otvorena je samo za teretne vozove, a voz je ovde saobraćao još davne 1907… S druge strane u Šabac je najviše investirala Evropska unija, što govori o opredeljenju i vrednostima ovog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari