Majdanpek: Kapitalne investicije “Vodovoda” za stabilno vodosnabdevanje 1Foto: JP "Vodovod" Majdanpek

Novi upravljački sistem, zamena pumpi, kao i zamena dela vodomera i cevovoda trebalo bi da doprinesu kontrolisanom i stabilnom vodosnabdevanju Majdanpeka. Javno preduzeće “Vodovod” Majdanpek ove poslove realizovaće kroz projekat Energetska efikasnost koji će se kao kapitalna investicija finansirati opštinskim subvencijama.

U Javnom preduzeću „Vodovod“ Majdanpek koje je zaduženo za vodosnabdevanje Majdanpeka, rade na pronalaženju rešenja koje će omogućiti kontrolisano i stabilno vodosnabdeavnje, rekao je za Danas v.d. direktor ovog preduzeća Slobodan Krajić.

Za te svrhe odnosno u kapitalne investicije biće iskorišćene ovogodišnje budžetske subvencije JP “Vodovod”. Ovim sredstvima biće nabavljene nove, tehnički savremenije pumpe za vodozahvat “Pustinjac”, ugradnja novog upravljačkog sistema, kao i zamena dela vodomera i cevovoda.

– Uradićemo nove tipove pumpi koje bi trebalo da štede energiju i obezbede dovoljnu količinu vode za snabdevanje grada i rudnika jer rudnik u celom tom sistemu zahvata 30 odsto vode. Ovaj projekat podrazumeva ne samo ugradnju pumpi, nego i upravljačkog sistema kojim bi se vršila kontrola zapunjenosti naših rezrevoara i sprečilo prelivanje i gubici vode koji nose i gubitke u novcu – pojašnjava direktor Krajić.

Majdanpek: Kapitalne investicije “Vodovoda” za stabilno vodosnabdevanje 2
Foto: J. B. K.

Čitav projekat Energetske efikasnosti biće realizovan sukcesivno, najpre ide projektovanje, zatim nabavka i ugradnja opreme, a prema rečima odgovornih, pripremni radovi su već započeli jer je sa MTS – om dogovoreno da obezbedi optiku do postrojenja zbog neophodne internet konekcije.

-Kapitalne subvencije imaju dva velika pravca – jedan koji se odnosi na energetsku efikasnost odnosno totalnu zamenu postojećih pumpi i upravljačkog sistema za kontrolu gubitaka vode, a drugi deo je zamena postojećih vodomera, novim preciznijim, uz mogućnost daljinskog očitavanja – kazao nam je Krajić.

Objašnjava da će nova oprema omogućiti utvrđivanje bilansa vode odnosno da li sva voda koja krene iz fabrike vode stigne i do dva gradska rezervoara i da li ima i gde nastaju gubici vode.

-Cevovod je dug od vodozahvata do fabrike vode 5 km, i još toliko do samog grada.Naša pretpostavka je da najveći deo gubitaka nastaje od rezervoara prema korisnicima, a zbog stare infrastrkture – smatra v.d. direktora “Vodovoda”

Kako bi to precizno utvrdili u ovom preduzeću planiraju da postave i merače protoka na glavnim trasama, a računaju da će i ugradnja novih vodomera sa daljinskim očitavanjem biti od pomoći kod otkrivanja havarija na cevovodu.

-Vrednost glavnog projekta “Energetska efikasnost” je oko 40 miliona dinara, a druga dva koja podrazumevaju zamenu dela vodomera, cevovoda i ventila između tri i četiri miliona – kaže Slobodan Krajić.

Ove investicije biće finansirane sredstvima opštinskih subvencija. Prema planu u ovoj godini biće zamenjeno između 150 i 200 vodomera, u gradu ih inače ima preko 380, dok će druga faza biti nastavljena iduće godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari