Majdanpek: U toku potpisivanje ugovora za subvencije za energetsku efikasnost 1Foto: J. B. K./Danas

Subvencioniranje troškova zamene spoljne stolarije dobar je potez, saglasni su u oceni Majdanpečani kojima su odobrena bespovratna sredstva za sufinansiranje mera energetske sanacije. U toku je potpisivanje ugovora za subvencije, a izvođači radova imaju rok od 45 dana za sprovođenje ugovorenih radova.

Za mere energetske sanacije lokalna smouprava je u ovogodišnjem budžetu opredelila deset miliona dinara, a isto toliko novca je dobijeno od resornog ministarstva.

Zbog nedovoljnog broja zainteresovanih domaćinstava, kao i stambenih zajednica za termičku izolaciju krovova stambenih zgrada gde nije stigla nijedna prijava, biće utrošeno oko polovine opredeljenih sredstava.

Na javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za dodelu bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju, produžavan je inače nekoliko puta, prijavilo se nešto više od 120 domaćinstava.

Nadležna opštinska komisija utvrdila je konačnu listu na kojoj je 117 krajnjih korisnika kojima su ove subvencije odobrene jer su ispunili uslove javnog poziva.

Najviše je Majdanpečana, a tek par procenata od ukupnog broja čine stanovnici Donjeg Milanovca i seoskih naselja.

Korisnici subvencija koji juče i danas potpisuju ugovore u opštinskoj upravi, uglavnom su ljudi koji stanuju u stambenih zgradama izgrađenim sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Stolarija u ovim objektima je dotrajala pa će ugradnjom nove, stanovi u zimskim mesecima biti topliji, a nije zanemariv ni estetski moment, kažu oni.

-Zamena stolarije nije mali trošak za domaćinstvo, pa je ovaj vid subvencionisanja dobrodošao svima koji nisu bili u mogućnosti da sopstvenim sredstvima to urade – rekla nam je Suzana Zdravković koja je jedan od korisnika bespovratnih sredstava.

Lokalna samouprava, kako je za Danas rekla pomoćnica predsednika opštine Majdanpek, Mirjana Cakić Mladenović, za zamenu spoljašnje stolarije participira maksimalno sedam hiljada dinara po jednom kvadratnom metru, a kada su ulazna vrata u pitanju taj iznos je nešto veći i iznosi do deset hiljada dinara po kvadratu.

U slučaju da je cena veća od 14 hiljada dinara po kvadratu, opština plaća sedam hiljada dinara, a preostali iznos plaćaju građani.

Zamena stolarije u prosečnom stanu, računajući ulazna i vrata terase, kao i četiri prozora košta nešto više od hiljadu evra.

Javnom pozivu za direktne korisnike, prethodio je postupak prijave i odabira firmi koje će učestvovati u sprovođenju mera energetske sanacije.

Izabrano je šest firmi koje imaju rok od 45 dana, od dana potpisivanja ugovora direktnih korisnika sa opštinom, da završe radove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari