Makedonski ministar najavio zabranu akcijske prodaje i snižavanje cena prehrane 1Foto: Shutterstock/Emilija Miljkovic

Ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši najavio je danas donošenje odluka o zabrani akcijske i promotivne prodaje i o smanjenju i zamrzavanju cena prehrambenih proizvoda.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Ministarstvo ekonomije Vladi poslalo predlog odluke da se svim trgovinskim lancima i trgovcima zabrani da nude akcijsku i promotivnu prodaju do 30. novembra.

„Možda ovo izgleda čudna odluka, imajući u vidu da ćemo time uskratiti građanima određena smanjenja cena. Ali, nije tako zbog toga što će naredne sedmice da sledi odluka o smanjenju cena u prehrmbenoj industriji“, rekao je Bekteši.

Prema njegovim rečima, odluka o zabrani akcijske prodaje se donosi „zato što je primećeno da određeni lanci supermarketa prave prevaru sa mogućnošću da naprave akcijsku prodaju ili određene kampanje“.

„Da bi bilo načisto i potrošačima i građanima ovu mogućnost neće imati i tačno će znati koliko ja određena cena, a ne da se kalkuliše dnevno ili sedmično tim cenama i da se dovode u zabludu potrošači i građani“, rekao je Bekteši.

Ministar ekonomije Severne Makdonije je rekao da očekuje da će do ponedeljka, pre nego bude doneta odluka o zamrzavanju cena prehrambenih proizvoda, linearno za namanje 10 odsto biti smanjenje cene svih prehrambenih proizvoda.

„Ovo će biti preneseno kao stav Ministarstva ekonomije svim trgovinskim lanicima“, rekao je Bekteš i dodao da će se sutra sastati sa predstavnicima sedam ili osam velikih trgovinskih lanaca.

Istakao je da je inflacija smanjena, ali da prema analizama Ministarstva ekonomije postoji veliki prostor da se dodatno smanje cene prehrambenih proizvoda.

Napomenuo je da svi završni računi, posebno velikih lanaca supermarekata „pokazuju da nemaju smanjenje, već povećanje prihoda u prošloj godini“ i dodao da su „od kraja 2019. berzanske cene u svetu porasle 23,3 odsto, a u Severnoj Makedoniji, nažalost, 47 odsto“.

„Kada kažem smanjenje od 10 odsto, to je minimalno smanjenje od 10 odsto. A odluka koja će biti donete u utorak može da bude o još većem snižvanju cena. Ministarstvo ekonomije neće dozvoliti da se profitira na leđima građana u ovim kriznim vremenima. Mere će važiti do 30. novembra sa mogućnosti produžavanja“, rekao je Bekteši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari