Predsednici Makron i Vučić svečano obeležili završetak radova na modernizaciji beogradskog aerodroma Nikola Tesla 1

U okviru državne posete, predsednik Republike Francuske Emanuel Makron i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, zvanično su obeležili završetak ključnih radova na modernizaciji i proširenju Aerodroma Nikola Tesla Beograd, zajedno sa Nikolom Notbarom, generalnim direktorom kompanije VINCI Concesions i predsednikom VINCI Airports.

Dvojica predsednika su u julu 2019. godine obeležila početak projekta modernizacije beogradskog aerodroma.

Iz Beogradskog aerodroma navode da je od preuzimanja poslovanja u decembru 2018. godine u okviru koncesionog projekta, VINCI Airports obezbedio finansiranje, projektovanje, funkcionisanje, održavanje, kao i modernizaciju i proširenje aerodroma u sinergiji sa kompanijom VINCI Construction Grands Projects. Sve u cilju unapređenja kapaciteta, kvaliteta usluge i daljeg razvoja saobraćaja na aerodromu Nikola Tesla.

Radovi na proširenju i rekonstrukciji počeli su 2019. godine, da bi se podržao značajan porast saobraćaja i obezbedio veći kapacitet i udobnost, navode iz kompanije.

Kompanija navodi da su među najvažnijim ciljevima proširenje i redizajn zgrade terminala od 40.000 m2 sa dodatnih 12 čekaonica (gejtova), 11 parking pozicija za avione i rekonfiguracija pristupnih puteva uz izgradnju novih centralnih parkirališta na platou ispred terminala. Redizajnirani komercijalni prostori će se proširiti na više od 9.000 m2 i ponuditi značajno obogaćen sadržaj sa lokalnim i međunarodnim brendovima. Pored toga, uvedena je nova pista od 3,5 km koja je omogućila rekonstrukciju glavne piste, i ostaće u upotrebi kako bi se obezbedila stabilnost i fleksibilnost operacija.

U saopštenju kompanije se navodi da saobraćaj beleži rekordan saobraćaj, kao i da je povećan broj novih destinacija.

Cilj kompanije je da do 2050. godine imaju nultu emisiju CO2.

„Od početka koncesije blisko sarađujemo sa srpskim vlastima i svim našim partnerima na unapređenju aerodroma Nikola Tesla, kao i na tome da do kraja koncesionog perioda, aerodrom postane čvorište u Jugoistočnoj Evropi koje opslužuje 15 miliona putnika“, navodi Nikolas Notbar, izvršni direktor kompanije VINCI Concesions i predsednik VINCI Airports.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari