Paunović: Mala i srednja preduzeća kao riznica novih radnih mesta

Ostavite komentar


  1. Mala i srednja preduzeća?! Priče za malu decu i naivne. Tu priču slušamo već četrdesetak godina. A, na šta se svodi ta floskula koja nam obećava „Eldorado“ ako se „bacimo“ na mala i srednja preduzeća ili samostalno preduzetništvo? Oni koji nemaju sponzora u nekom od visokih političara, kome plaćaju reket, služe kao sredstvo za pljačku, otimanje, kinjenje, sprečavanje obavljanja te delatnostri pomoću bizarnih i neverovatnih začkoljica, koje još više „ulepšavaju“ poreski i drugi opštinski lešinari. Mali i srednje preduzetnici su objekat masovne pljačke, preko kojih država, ili njeni otudjeni delovi, ubiraju harač. U „mogućnosti“ privatnog preduzetništva sam se uverio na ličnom promeru. Moj sin je hteo da se vrati u Srbiju i postane „privatni preduzetnik“. Zaposlio je 6 radnika i tokom sedam godina pokušavao da stane na noge. Kao bilans na kraju imamo zatvoren biznis i gubitak od 60.000 evra ne tračunajući njegovih izgubljenih 7 godina koje je radio bez plate. Za taj novac mogao je u Nemačkoj da počne ozbiljan posao, kojim bi u periodu koji je utrošio u Srbiji, stekao ozbiljan imetak. Ovde se država normalno odnosi samo prema stranim investitorima, kojima daje neverovatne donacije i gotovo ih plaća da ostanu u Srbiji. Ne smeju čak, da im naplaćuju poreze ili isključe struju. Oni mogu sve za razliku od srpskih privatnih preduzetnika. Njima ne sme da se pojavi nijedna inspekcija. Lešinari idu po malim radnjicama i privatnim preduzećima gde, traže „dlaku u jajetu“, naravno, ako se ne plati podrazumevana ucena. Odakle državi novac da plaća strane firme i podmazuje ih donacijama?! Pa od srednjih i malih preduzetnika. Onih mojih 60.000 evra, kao i rad moga sina koji je trajao po 12 do 16 sati dnevno su morali da završe na nekom „pametnijem“ mestu odnosno u nečijim džepovima. Tipična pljačka, samo, koja se tako ne sme nazvati.

  2. Kakve su to nove tehnologije koje donose strane firme ako im za to treba niskokvalifikovana radna snaga. Da su to visoke tehnologije kod nas bi otvorili kompanije za projektovanje robota, a ne da ljudi ovde izigravaju robote na pokretnim trakama za sklapanje delova i motanje zica.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.