Udruženje građana Solidarnost, nastalo od malih akcionara preduzeća Sever, obratilo se javnosti povodom događanja u austrijskoj firmi A-Tec, koja je od 2004. godine vlasnik subotičke fabrike Sever, a koja je gotovo pred gašenjem. Iako Solidarnost godinama upozorava na probleme u radu Severa, nadležni nisu ništa preduzeli čak ni da bi se ispitali navodi ovog udruženja. Poslednjih dana, međutim, koncern A-Tec Industries je u žiži interesovanja austrijskih medija, a povodom istrage koju proriv ove firme vode državni organi Austrije.


Top menadžment A-Teca je od jeseni 2010. godine predmet istražnih organa, zbog sumnji na prevare, lažni stečaj, krajnje nemaran odnos i nanošenje štete interesima poverilaca i lažiranje bilansa, izjavio je ovih dana portparol državnog tužilaštva Thomas Vecsey austrijskoj novinskoj agenciji APA. Protekle nedelje izvršen je pretres u osam kuća u Beču i Donjoj Austriji na više adresa stanovanja članova menadžmenta Ateca i na adresama firmi. Izvršen je i pretres sedišta firme, mesta stanovanja vlasnika firme Atec Mirka Kovača, članova menadžmenta Kristijana Šmita i Franca Fehringera, kao i bivšeg finansijskog direktora Kristijana Šredera.

U akciji su učestvovala tri državna tužioca i 61 inspektor, a osumnjičenima preti zatvorska kazna do 10 godina.

Istraga je oduhvatila period od 2005. do 2010. godine. Inače u Atecu je u toku proces sanacije zbog trećeg najvećeg bankrota u istoriji austrijske ekonomije, koji je objavljen 20. oktobra 2010. godine. Udruženje Akcionara Solidarnost je, inače, još 2009. godine Agenciji za privatizaciju Srbije podnelo zahtev za raskid kupoprodajnog ugovora sa kupcem Severa, a više puta se obraćalo i lokalnim vlastima za pomoć kako bi se sprečilo propadanje Severa. Nakon privatizacije u Severu je otpušteno oko dve hiljade radnika, prodat je veliki deo imovine, i ugašeno devet od 12 proizvodnih programa. „Očekujemo da će nadležne institucije naše države konačno preduzeti korake u pravcu zaštite imovine i interesa sopstvenih građana, sa aspekta pojedinačne i kolektivne ekonomske bezbednosti, kao što je to već učinilo tužilaštvo države Austrije“, navode u Udruženju Solidarnost. 

ATB u gubitku od 1,52 milijarde dinara

Prema podacima dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre preduzeće ATB Sever iz Subotice je u 2010. godini ostvarilo poslovni prihod od 2,86 milijardi dinara. To je manje nego u istom periodu 2009. godine kada je ostvareni prihod iznosio 3,40 milijardi dinara.

Sa druge strane poslovni rashodi su u visini od 3,40 milijardi dinara dok su u 2009. godini iznosili 4,02 milijarde dinara. Poslovni gubitak iznosi 535,76 miliona dinara. U prošloj godini je ostvaren finansijski dobitak od 132,87 miliona dinara dok su u istom periodu zabeleženi finansijski rashodi od 1,13 milijardi dinara. Ukupni neto gubitak iznosi 1,52 milijardu dinara.

Prema finansijskom izveštaju iz 2010. godine broj zaposlenih u preduzeću je bio 1.109. Pre privatizacije „Sever“ je zapošljavao 2.085 radnika. Oko 1.300 bivših „severaša“ tužilo je novog vlasnika zbog neisplaćenih zarada, a ukupan dug prema radnicima dostigao je cifru od osam miliona evra. Austrijska ATB grupa je 31. decembra 2004. godine za 4,1 milion evra kupila fabriku koja je imala 98.000 kvadratnih metara pod krovom i 467.400 kvadratnih metara gađevinskog zemljišta. Ova privatizacija više nije pod monitoringom Agencije za privatizaciju, rečeno je Danasu u toj agenciji. ATB Sever je članica poslovnog sistema ATB Austrija i A – TEC Industries AG grupe. Više od 85 godina proizvodi sve vrste električnih motora i generatora. G. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari