Mali: Bez problema u sprovođenju projekata Svetske banke u Srbiji 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar finansija Siniša Mali i regionalni direktor Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Asad Alam ocenili su danas da Srbija ima dobre ekonomske performanse te da nema nijednog problema u sprovođenju 14 trenutno aktivnih projekata u Srbiji u kojima učestvuje ova međunarodna finansijska institucija.

„Od izuzetne važnosti nam je podrška Svetske banke, kao i MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih međunarodnih institucija. Srbiji je važna stabilnost koju takva podrška pruža, a kredibilitet smo izgradili time što smo svako obećanje i ispunili“, rekao je Mali u razgovoru sa Alamom, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je predstavio dosadašnja postignića Srbija, uz isticanje da će 2027. godine biti domaćin međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO koja će, kako je ocenio, biti nosilac daljeg rasta, ulaganja i razvoja.

Mali je podsetio da je Srbija prošle godine ostvarila rast BDP-a od 2,5 odsto, dostigavši 69 milijardi evra BDP-a, uz rekordan priliv stranih direktnih investicija od 4,5 milijardi evra, rekordno nisku nezaposlenost od devet odsto, rekordno visoku zaposlenost od 50,7 odsto.

Dodao je da je Srbija likvidna, ali i da „u nestabilnim vremenima i treba insistirati na visokoj likvidnosti jer to daje sigurnost“.

Regionalni direktor Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Asad Alam istakao je da ta finansijska institucija želi da nastavi da podržava Srbiju.

„Srbija je uzor kako možemo na sličan način da podržimo i druge zemlje kojima je to potrebno“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari