Mali: Do sada se za pristup novom sistemu fiskalizacije prijavilo više od 35.000 obveznika 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas u Novom Sadu da se do sada za pristup novom sistemu fiskalizacije prijavilo više od 35.000 obveznika fiskalizacije, te da očekuje da se do završetka prelaznog perioda, do kraja aprila naredne godine, prijave svi koji treba da postanu deo tog sistema.

Mali je, prilikom predstavljanju karavana podrške za digitalizaciju poslovanja na lokalu „Mali biznis u malom prstu“, podsetio da poreski obveznici neće imati trošak prelaska na novi model fiskalizacije, pošto je država obezbedila sredstva za subvencije u ukupnom iznosu od šest milijardi dinara.

„Država pokriva prelazak na novi model fiskalizacije i to sa po 100 evra po uređaju i još 100 evra za svaki objekat. Subvencije smo već počeli da isplaćujemo na nedeljnom nivou“, objasnio je on, saopštilo je ministarstvo.

Mali je napomenuo da novi sistem fiskalizacije omogućava bolje poslovanje onima koji posluju u skladu sa zakonom, jer pruža efikasnije mehanizme za borbu protiv nelegalne konkurencije i sive ekonomije.

Osvrnuo se i na uvođenje sistema elektronskih faktura, što je, kako je objasnio, rezultat osluškivanja zahteva privrede.

„Najvažniji razlog zbog kojeg uvodimo taj sistem je da se ubrza povraćaj PDV-a. Povraćaj PDV-a će se raditi istog dana, bez čekanja, bez bilo kakvih dodatnih kontrola, što upravo i jeste jedan od najvažnijih zahteva privrede“, naveo je Mali.

Događaju na Trgu slobode u Novom Sadu, prisustvovali su i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud i direktorka Izvršne kancelarije NALED-a Violeta Jovanović.

Učesnici događaja su obišli i dva mala preduzeća u pešačkoj zoni Novog Sada – knjižaru „English Book“ i berbernicu „Berberaj“, gde su razgovarali o eFiskalizaciji, eTrgovini, bezgotovinskom plaćanju i drugim važnim temama za privredu i privrednike.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da cilj ovakvih projekata partnerstvo sa vladom i  ministarstvima, nevladinim sektorom, kao i ambasadama zainteresovanih da pomognu, kako bi se mikro i mala preduzeća ohrabrila da iskoriste prednosti digitalnog poslovanja, ali i da se bliže upoznaju sa novinama koje se uvode.

Novi Sad je, kako je ukazao, u poslednjih  devet godina za osnaživanje preduzetništva izdvojio milijardu i 255 miliona dinara.

„Mislim da smo ubedljivo najviše od svih gradova i opština na teritoriji Srbije pomagali privrednike, pre svega mala i mikro preduzeća, posebno žene preduzetnice u nekoliko komponenti – od novog zapošljavanja, stručne prakse, novih radnih mesta, inovativnih tehnologija, žena u biznisu, do nove opreme“, naveo je Vučević.

Direktorka Izvršne kancelarije NALED-a Violeta Jovanović je istakla da će Digitalni karavan do kraja januara obići pet gradova, odnosno da će pored Novog Sada, stići i u Valjevo, Niš, Кragujevac i Кruševac.

„Cilj nam je da u okviru ovog karavana pružimo direktnu stručnu podršku za najmanje 500 privrednika, malih biznisa, vlasnika radnji i preduzetnika, kojima želimo da pomognemo da unaprede i digitalizuju poslovanje. Reč je o konkretnoj podršci, jer će za početak, uz pomoć naših stručnjaka svoje objekte ubaciti na Gugl mape, da bi njihovi biznisi bili vidljivi tržištu i klijentima“, rekla je ona i napomenula da je to još jedna od bitnijih aktivnosti uvođenje onlajn prodaje, kao i priprema za novi sistem fiskalizacije.

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud ocenila je da su mali biznisi najmanje vidljivi, ali da su bitni za zdravu privredu i društvo.

„Кroz našu podršku ovom projektu pomoći ćemo da oni postave svoj biznis na elektronsku mapu, da koriste nove tehnologije i prodaju preko interneta. Srbija radi na izgradnji snažnije ekonomije, želi da bude atraktivna destinacija za investicije, a mi želimo da pomognemo“, istakla je Meklaud i dodala da digitalizacija privrede igra važnu ulogu, jer pored efikasnosti, ima potencijal da bude zelenija, što je dobro za kompanije, građane, vladu, kao i za poslovno okruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari