Mali: Inflacija u oktobru 8,5 odsto, mere države dale rezultate 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se inflacija u Srbiji smanjuje brže nego što je očekivano, te da su mere koje je Vlada preuzela dale rezultate.

Osvrćući se na fleš procene Republičkog zavoda za statistiku da se inflacija u Srbiji spustila na 8,5 procenata, kazao je da je naša ekonomija snažna, jaka i stabilna, te da su mere koje je država preduzela u cilju smanjenja inflacije dale rezultate.

„Moja poruka svim građanima Srbije je: naša ekonomija je snažna, jaka, stabilna i dalje raste. Tržište rada je isto jako i stabilno i polako pobeđujemo i ovaj najveći problem, a to je inflacija. Kao što vidite po podacima iz oktobra, po fleš proceni Republičkog zavoda za statistiku, inflacija za oktobar u Srbiji pala je na 8,5 odsto. To je izuzetno važna i lepa vest za sve građane Srbije“, naveo je Mali u izjavi medijima.

Ministar je istakao da su očekivanja bila da će inflacija u Srbiji da se spusti na jednocifreni nivo tek u decembru, ali se to dogodilo već u oktobru.

„To je brže nego što smo očekivali i to znači da sve mere koje je Vlada preduzela kako bi se izborila sa inflacijom daju rezultate. Želeo sam jutros da dođem ovde do „Univereksporta“ da podsetim na akciju „Bolja cena“ koja je najviše doprinela ovom padu inflacije u Srbiji. Čak 36 artikala i dalje je na sniženju“, podsetio je ministar.

On je naveo i da je čuo da je tražnja potrošača za proizvodima koji su obuhvaćeni akcijom „Bolja cena“ i dalje velika, i istakao da su mere Vlade Srbije dale rezultate.

„Vlada Srbije je doprinela smanjenju inflacije akcijom „Bolja cena“, zatim kontrolom cena goriva – dizela i benzina, i još nekih životnih namirnica, kao što je cena hleba koja je najniža u ovom delu Evrope. Mi imamo i cenu struje i gasa među najnižima u Evropi. Tako smo se trudili da utičemo na inflaciju koju nismo mi izazvali, već je izazvana krizom u Ukrajini, energetskom krizom i koronom“, kazao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari