Mali među najvećim investitorima u Americi predstavio potencijale Srbije (VIDEO) 1Foto: Instagram/Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali danas je u Vašingtonu na investitorskom sastanku u organizaciji „Benk of Amerika“, koja upravlja investicijama vrednim 12 biliona dolara, predstavio potencijale Srbije za ulaganje i istakao da je naša zemlja sada još privlačnija za velike ulagače.

Mali je rekao da su dve najvažnije stvari koje Srbija nudi velikim investitorima kredibilitet i ispunjavanje svega što država obeća i istakao da smo imali priliku da na pravi način predstavimo našu zemlju u razgovoru sa više od 20 najvećih investitora u Americi.

To su fondovi koji mogu da ulažu gde hoće u svetu, a oni sada žele da vide šta se dešava u Srbiji, jer prvi put nastupamo kao zemlja sa investicionim kreditnim rejtingom i gledaju nas mnogo ozbiljnije, jer smo atraktivniji za investicije, rekao je Mali, koji učestvuje na godišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, navodi se u saopštenju.

On je podsetio na prognoze MMF-a da će svetska ekonomija u proseku rasti oko 3,2 odsto u narednih nekoliko godina, što je daleko od stopa rasta koje su bile u protekle dve decenije.

“To izaziva drugi problem – izuzetno visok nivo javnog duga – koji iznosi 100 biliona dolara, kada je reč o svim zemaljama sveta. To je ogroman teret, koji s jedne strane usporava rast, a s druge strane onemogućava vlade da investiraju u ono što je potrebno za bolji kvalitet života građana, kazao je Mali.

On je istakao da je problem i održivost razvoja, jer je neophodno naći nove izvore rasta, ali tako da bude ispoštovana i zelena agenda, da budu ispoštovani svi elementi održivog rasta, koji na duži rok mogu da daju visoke stope, a s druge strane da raste i životni standard i da se očuva životna sredina.

To je trilema na koju u ovom trenutku niko nema odgovor, a problem je u tome što takva situacija usporava ekonomija, ljudi ostaju bez posla, pogotovo nakon korone, čije se posledice i dalje osećaju, kao i posledice energetske krize iz 2022. i konflikta u Ukrajini i na Bliskom istoku, naveo je Mali.

Istakao je da Srbija odlično odoleva svim izazovima i da nije slučajno što je zamenik direktora MMF Bo Li rekao da je Srbija svetla tačka kada se pogleda globalna svetska ekonomija.

Naša ekonomija raste, 4,3 odsto je stopa rasta u prvoj polovini ove godine i druga smo najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Za razliku od globalne ekonomije, Srbija raste. Nastavljamo sa reformama, udeo javnog duga u BDP-u iznosi 46,5 odsto, što je ispod nivoa Mastrihta, i ono što globalna ekonomija ne može da uradi, jedna mala Srbija vrlo uspešno radi, ukazao je Mali.

Godišnji sastanak MMF-a i Svetske banke počeo je 21. oktobra, a završava se sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari