Mali: Nikada se nećemo igrati sa makroekonomskom stabilnošću 1foto FoNet Milica Vučković

Sniša Mali, ministar finansija u Vladi Srbije obraćajući se poslednjeg dana Kopaonik biznis foruma poručio je da Vlada neće odustati od svoje ekonomske politike koja se zasniva na četiri stuba.

„Preduslov za istvarenje naših ciljeva je očuvanje mira i stabilnosti. Drugo je podizanje životnog standarda. Po programu Srbija 2025. do dece,bra 2025. godine planirana je prosečna plata od 1.000 evra i prosečna penzija od 430-450 evra. Treće su kapitalne investicije, od kojih ne odustajemo i četvrto su strane direktne investicije i podsticanje izvoza“, rekao je Mali dodajući da je ova politika do sada pokazala rezultat zbog doslednosti i zbog stabilnosti.

„Nikada se nismo igrali sa makroekonomskom stabilnošću. Javni dug će uvek biti ispod 60 odsto BDP-a, a novac koji uzimamo zaduživnajem ulagaćemo u infrastrukturne projekte“, rekao je Mali.

Mali je nazvao trenutnu krizu najvećom ikada i da se „svet nikada nije suoačavao sa većim ekonomskim problemima nego što se suočava danas“.

On je rekao da je država dobro reagovala na energetsku krizu, da je obezbedila dovoljno struje i gasa, a da će obezbediti energente i za sledeću zimu.

Takođe je istakao da je na pandemiju 2020. i 2021. godine država reagovala sa pomoći privredi i građanima od devet milijardi evra ili 17-18 odsto BDP-a.

„Malo ko je to očekivao, brzo i efikasno smo pomogli privredu i građane, spasili radna mesta, ali ostavili prostor za rast“, poručio je on dodavši da je koordinacija monetarne i fiskalne politike, a pre svega stabilnsot deviznog kursa, bila ključ ekonomskog uspeha.

On je podsetio da je ove godine izdvojeno 6,8 odsto BDP-a za kapitalne investicije, da se gradi deset autoputeva, da smo dobili prugu kojom vozovi idu 200 kilometara na sat, a da se brza pruga do Budimpešte završava 2025. godine.

On je ostakao da su ključne reči ove vlade „stabilnost i doslednost“.

Mali je rekao da je od 2018. do 2022. ostvaren kumulativni rast od 18,8 odsto što je pri vrhu Evrope, a „kritičarima“ koji su ukazivali na nizak rast poslednjih deset godina je poručio da je to zbog fiskalne konsolidacije.

On je odgovorio i na kritike da je država neselektivno davala novac iz budžeta tokom pandemije.

„Niko mi nije rekao kako bi oni uradili, kome ne bi davali. Nismo bili neselektivni, već je država dala 100 evra svakom ko se prijavi. To je nekom velika pomoć, nekome nije, ali je ogromna pomoć kada je psihologija u pitanju, jer je ljudima dala dozu optimizma. Na poziv se javilo 6,1 miliona ljudi“, ocenio je Mali dodajući da je po javnom dugu Srbija ispod proseka EU koji je 95 odsto BDP-a.

Prema njegovim rečima, ove godine planiran je budžetski deficit od 3,3 odsto BDP-a.
„Od toga je 1,9 odsto „kor“ deficit u dogovoru sa MMF-om, a 1,4 odsto je rezerva, ako bude ponovo energetska kriza da možemo da reagujemo kako bismo sačuvali ekonomiju i radna mesta. Da prošle godine nije bilo energetske krize naš budžet bi bio na nuli“, istakao je Mali dodavši da će odmah krenuti u reformu energetskog sektora.

Prema njegovim rečima, trenutno se pregovara o sporazumima o slobodnoj trgovini sa Kinom, Egiptom i UAE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari