Mali: Nikada veća zainteresovanost za ulaganje u Srbiju 1Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je u Marakešu razgovarao sa predstavnicima Banke Amerika uz prisustvo investitora kojima je predstavio rezultate Srbije u oblasti finansija i mogućnosti za privlačenje novih stranih investicija, saopštilo je to Ministarstvo.

On je učestvovao i na Plenarnoj sednici Odbora za razvoj Svetske banke, a razgovarao je i sa direktorom Svetske banke za region kome pripada Srbija, Dominikom Favreom.

„Interesovanje investitora je bilo ogromno, nikad veće i to je lepa vest za naše građane. U januaru smo emitovali obveznicu za koju je zainteresovanost bila deset puta veća od ponude i to se potvrđuje i danas“, rekao je Mali koji prisustvuje godišnjoj skupštini Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Maroku.

On je istakao da je Srbiju danas predstavljao na sastanku kome je prisustvovalo 20 svetskih finansijskih institucija i investitora koji su zainteresovani da rade sa
Srbijom.

„Predstavio sam sve što smo uradili do sada i njima svaka brojka govori da smo uradili sve što treba, budući da nam i dalje raste ekonomija, da nam je javni dug pod kontrolom, da nam je rekordna zaposlenost, rekordno niska nezaposlenost, rekordne strane direktne investicije, da nismo zaustavili nijednu investiciju, da gradimo auto-puteve, brze pruge, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, škole i bolnice“, rekao je Mali.

Naveo je da u teškim globalnim uslovima Srbija ima perspektivu jer je budžetom za narednu godinu predviđena stopa rasta od 3,5 odsto, a da mali broj zemalja može da se pohvali takvim rezultatima.

„To je ono što investitori vide i osećaju i zato je nikada veća zainteresovanost za ulaganje u Srbiju“, rekao je Mali i dodao da će sledeće nedelje boraviti u Kini gde će biti potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

To je, kako je navedeno, označio jako važnim potezom za Srbiju koji će, kako je rekao, biti dodatni argument atraktivnosti i konkurentnosti Srbije.

Istakao je da je za Srbiju značajna svaka investicija jer ona znači otvaranje novih radnih mesta, fabrika, te da se zbog toga i grade auto-putevi.

To znači i, kako je rekao, veće prihode u budžet, veće plate, veće penzije.

On je rekao da će se „usuditi da kaže da po svim reakcijama koje je video Srbija stoj bolje i od mnogo razvijenijih zemalja“.

Zatvoreni Plenarni sastanak Odbora za razvoj Svetske banke ocenio je jednim od važnijih sastanaka u Marakešu, budući da su na njemu, kako je rekao, prisustvovali predsednice Svetske banke, MMF-a i Svetske trgovinske organizacije, zatim ministarka finansija SAD-a, Japana, Indije i Velike Britanije.

Kao najvažnije, Mali je istakao ulaganja u zelenu tranziciju, pogotovo u energetski sektor te je poručio da Srbija od početka energetske krize prošle godine ubrzano radi na diversifikaciji izvora snabdevanja energentima.

Dodao je da to za Srbiju, osim sigurnosti snabdevanja strujom i gasom, znači i nova radna mesta, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), više para u budžetu za plate i penzije.

Kako je naglasio, svetski ekonomski rast usporava, MMF je sa 3,8 odsto smanjio prognozu rasta na tri odsto, a i dalje postoji problem inflacije i konflikata što povećava neizvesnost.

„Svi se slažu da treba da budemo jedinstveni u rešavanju tih problema, ali niko još nije izašao sa konkretnim predlogom načina na koji to da rešimo“, rekao je Mali.

Zbog toga je, istakao je, važno da bude nastavljena odgovorna ekonomska politika.

„Moramo da se bavimo sobom i nastavimo sa ovom ekonomskom politikom, ne možemo mi da utičemo na globalna dešavanja. Vodeći računa o sebi bićemo srpemni da reagujemo na svaki problem sa kojim se suočava svetska ekonomija“, rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari