Mali: Prosečna plata u decembru biće veća od 900 evra 1foto: Printscreen/YouTube/ParlamentSrbija

Prosečna plata u Srbiji u maju je iznosila je 100.170 dinara ili 855 evra, a do kraja ove godine biće veća od 900 evra, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je na zasedanju Skupštine Srbije rekao da se ispunjavaju ciljevi da prosečna plata do kraja 2027. godine bude 1.400 evra.

Odgovarajući na kritiku poslanika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa o merama ekonomske poltike, Mali je rekao da 2012. godine na računu budžeta nije bilo ni za penzije.

„Pola miliona ljudi je od 2008. do 2012. godine ostalo bez posla, 25,9 odsto je bila stopa nezaposlenosti 2012. godine, svaki četvrti građanin je bio bez posla, a danas imamo rekordno visoku zaposlenost zahvaljujući odgovornoj politici“, izjavio je ministar.

Povodom kritike opozicionih stranaka da je Srbija prošle godine bila rekorder po inflaciji, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je rekla da je razlog bio to što država nije dozvolila da se teret krize usled rasta energenata prenese ni na privredu, ni na građane, nego je preuzela teret održavanja standarda stanovništva i energetske krize.

Ona je navela da je pokrivenost minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom sada 88,9 odsto, a 2013. godine je bila 58 odsto.

Tabaković je istakla da je juna ove godine inflacija svedena na 3,8 odsto, te da su „uvezene“ dve trećine inflacije, te to nije posledica loše domaće ekonomske politike.

Navela je da je ona „ponosna članica“ Srpske napredne stranke, a ne njen istaknuti funkcioner što, kako je rekla, govori da je „radila i radi za sve građane Srbije“.

„Nemam ja selektivan odnos ni prema jednom građaninu kada govorimo o stabilnosti kursa, kada govorimo o održavanju mogućeg, održavanju moguće otplate kredita na stambene kredite koji imaju promenljivu kamatnu stopu i nema tu razlike da li je neko pripadnik ove ili one partije“, rekla je o sebi Jorgovanka Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari