Mali: Radovi za "EKSPO 2027" teku po planu, bićemo spremni 1Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali predstavio je danas generalnom sekretaru Svetske izložbe „EKSPO 2005 Aiči“, Tošio Nakamuri, planove Srbije za izgradnju kompleksa za ovu manifestaciji, koja će se 2027. godine organizovati u Beogradu, i istakao da radovi za sada teku po planu.

„U potpunosti smo koncentrisani na izgradnju kompleksa. Ovo je najveća prilika za Srbiju u skorijoj budućnosti i iskoristićemo je“, kazao je Mali Nakamuri, koji je učestvovao kao član žirija i u organizaciji ove izložbe i u Astani i Šangaju, objavilo je ministarstvo.

On je istakao da krajem novembra Srbija očekuje i formalno preuzimanje zastave organizatora narednog EKSPA, prvog u Evropi posle mnogo godina, te da će se odmah nakon toga početi sa slanjem zvaničnih poziva zemljama da učestvuju.

Kako je rekao, već je otvorena kancelarija u kojoj se na jednom mestu mogu dobiti sve informacije u vezi sa EKSPOM, „One stop office“, što je, dodaje se, Nakamura ocenio kao važan potez u organizaciji događaja ove veličine i značaja.

„Bićemo spremni. Uskoro ćemo Srbiju predstaviti i u Osaki, gde će krenuti ‘prodavanje karata’ za naš EKSPO, odnosno imaćemo paviljon na kome ćemo dobro predstaviti Srbiju“, rekao je Mali i istakao da je svaka pomoć dobrodošla te da će veliko iskustvo koje ima Nakamura puno značiti Srbiji kao podrška.

Mali je naveo da Srbiju 2027. očekuje više od tri miliona posetilaca i da će organizaciju specijalizovane svetske izložbe iskoristiti da se predstavi na najbolji način.

On je ocenio i da je vreme održavanja manifestacije povoljno za Srbiju, budući da se očekuje da se do 2027. sve svetske krize i konflikti okončaju, te da će to biti godina kada će zemlje želeti i biti spremne da se bave lepšim temama kao što je tema EKSPA „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“.

Nakamura istakao je spreman da podeli svoje dosadašnje iskustvo u ogranizaciji svetskih izložbi i istakao da Srbija dobro napreduje u pripremama.

„Obišao sam gradilište i video da sve ide glatko. Treba dalje širiti svest o značaju teme srpskog EKSPA za svet, za svaku zemlju pojedinačno. Podelićemo svoje iskustvo“, zaključio je Nakamura, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari