Mali sa novim predsednikom Fiskalnog saveta: Stabilnost javnih finansija prioritet 1Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa novim predsednikom Fiskalnog saveta Blagojem Paunovićem o aktuelnim ekonomskim temama značajnim za dalji rast i razvoj Srbije.

Na sastanku je ocenjeno da je stabilnost javnih finansija prioritet, kao i da je neophodno nastaviti sa reformama u oblasti energetike i javnih preduzeća, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Mali je rekao da je Srbija u prvoj polovini ove godine ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,3 odsto, što je svrstava u najbrže rastuće ekonomije u Evropi.

„Stopa nezaposlenosti je u drugom kvartalu ove godine bila na rekordno niskom nivou i iznosila je 8,2 odsto, dok je stopa zaposlenosti dostigla 51,4 odsto“, naglasio je Mali i dodao da su to istorijski rezultati za Srbiju i jasan pokazatelj da su ekonomske mere koje sprovodimo efikasne i da daju konkretne rezultate.

Ministar je istakao i da je zahvaljujući sprovedenim reformama i unapređenju infrastrukture, Srbija postala jedna od najatraktivnijih destinacija za ulaganje.

On je predstavio i tok radova na organizaciji Međunarodne specijalizovane izložbe EКSPO 2027, koja će se održati u Beogradu, koja po njegovim rečima predstavlja najveću razvojnu šansu, ne samo za Srbiju, već i za ceo region.

Na sastanku je istaknut značaj kontinuirane i uspešne saradnje sa MMF-om, kao i pozitivni rezultati koji su postignuti kroz sprovedene ekonomske reforme.

„Naš cilj je da Srbija ostane stabilna ekonomija sa održivim rastom, a saradnja sa MMF-om je izuzetno važna u tom procesu. Produženje sporazuma na narednih nekoliko godina biće odraz naše posvećenosti daljem unapređenju javnih finansija i strukturnim reformama“, rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari