Mali sa šefom Delegacije EU o ekonomskoj situaciji u Srbiji i budžetu za 2022. 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa šefom EU u Srbiji Emanuelom Žofreom o ekonomskoj situaciji u Srbiji izazvanom pandemijom korona virusa, o budžetu za 2022. godinu, kao i o zelenoj agendi i sprovođenju kapitalnih projekata.

Mali je istakao da je makroekonomska situacija u Srbiji veoma povoljna, te da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja godine biti veći od sedam odsto, a udeo javnog duga u BDP-u 58,2 odsto.

Кako je rekao, Srbija je ušla u krizu izazvanu korona virusom potpuno spremna, jer je imala četiri godine za redom suficit u budžetu.

Ministar je naveo da je za sledeću godinu planiran rast privrede od 4,5 odsto i deficit budžeta od tri odsto.

Žiofre je kazao da će Eu pomoći Srbiji u sprovođenju programa reformi upravljanja javnim finansijama.

On je ocenio da je važno da svi postupci javnih nabavki, uključujući međudržavne sporazume, poštuju načela jednakog tretmana, nediskriminacije, transparentnosti i konkurencije u skladu sa standardima EU kako bi se obezbedilo zdravo korišćenje javnih finansija.

Tema sastanka je bila i regionalna inicijativa Otvoreni Balkan koja je, kako je rekao Mali veoma važna za građane sve tri zemlje uključene u nju jer omogućava slobodan protok roba, usluga i ljudi, ali je otvorena za druge partnere iz Zapadnog Balkana.

Žofre je kazao da podržava tu inicijativu i dodao da je važno da joj se i drugi pridruže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari