Mali: Srbija, ako se izuzmu članice EU, jedina zemlja u regionu sa investicionim rejtingom 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Srbija dobila investicioni kreditni rejting, jedina od svih zemalja u ovom regionu koje nisu članice Evropske unije, i da se time otvaraju vrata velikim svetskim profesionalnim investitorima.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je Agencija za ocenu kreditnog rejtinga „S&P Global Ratings“ povećala kreditni rejting Srbije na investicioni, na nivou „BBB-“ sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje.

Mali je u intervjuu za list „Politika“ rekao da očekuje da sledeće godine i druge dve rejting agencije donesu ocenu o investicionom rejtingu za Srbiju.

„Kreditni rejting oslikava sposobnost i spremnost zemlje da svoje finansijske obaveze izmiruje na vreme i u potpunosti. Znamo odlično koliko su investicije značajne i šta one sve vuku. Pre svega, razvoj BDP-a, nova radna mesta, i tako dalje. Agencije za kreditni rejting imaju značajan uticaj na finansijso tržište, jer investitori upoređuju stepen rizika koji je za njih prihvatljiv“, kazao je ministar.

Kako je naveo, „Srbija nije više rizična zemlja koju investitori zaobilaze“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari