Mali: Srbija ima sredstava i zalihe da reguje i u slučaju veće krize 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da Srbija ima čime da reaguje u slučaju još veće krize u svetu, jer su Robne frezerve pune zaliha, a u državnoj kasi ima novca za nabavku svega potrebnog.

„U slučaju bilo kakve nestašice, još gore krize nego što je sada, država ima čime da reguje i imaće čime da raeguje u budućnosti. Robne rezerve su pune kada su u pitanju brašno, pšenica, kukuruz, gorivo, pirinač, so, šećer. Dobro što i nakon dve godine krize imamo dovoljno novca. Jake su nam i stabilne javne finansije da možemo da nabavimo sve neophodno“, istakao je Mali na panelu 29. Kopaonik biznis foruma.

Podsetio je da je država zamrzla cene osnovnih životnih namirnica i goriva i ponovio da neće biti ni poskupljenja struje za građane, pošto država preuzima na sebe teret krize.

„Posebno je važno odrežavanje kursa. Kurs je i dalje stabilan, ne dozvoljavamo da se bilo kakvo povećanje kusa prelije na bilo koju privrednu granu, a na taj način se utiče i na inflatorna očekivanja“, rekao je Mali.

Ukazao je da ova kriza uvezna spolja i da će država nastaviti da prati šta se dešava na globalnom tržištu gde se stvari menjaju iz minita u minut.

„Ako bude bilo potrebno država će ponovo reagovati i prihvatiće teret svake naredne krize na sebe“, kazao je Mali.

On je naglasio i da se prioriteti dežave nisu promenili, uprkos krizi.

„Nastavljamo da radimo sa Međunarodnim monetarnim fondim i na reformi Poreske uprave, na uvođenju novog sistema fiskalizavcije i eFaktura, uvođenju novih fiskalnih pravila, svega onoga što ne duži vremenski period može da obezbedi stabilnu fiskalnu politiku, da ona uz pomoć monetarne politike obzbediu rast i stabilnost“, rekao je Mali.

On je ponovio da je država napravila deficit, jer je bilo važno da teret krize preuzme na sebe.

„Od ukupnog deficita 12,2 odsto na mere podrške privredi i građanima se odnosi 11 odsto, a ostatak su investicije. Nama će deficit ove godine biti već na tri odsto, verovatno i maniji, a naredne godine projektujemo 1,5 odsto, polako se vraćemo na 0,5 odsto deficita koji smo imali projektiovanohg 2019. godine, a ostvarivali smo suficit“, kazao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, uprkos deficitu, Srbija je uspela da održi stabilnost javnih finansija.

„Nama je javni dug u ovom trenutku 51,4 odsto BDP-a, nakon dve godine pandermije, odnosno nakon 8,8 milijardi evra pomoći građanima i privredi. Znamo šta radimo i imamo još prostora da reagujemo da obezbedimo stabilnost“, rekao je Mali.

Istakao je i da u ovom trenutku ima više od 90 investitora koji su najavili svoje ulaganje u Srbiji sa 37.000 novih radnih mesta.

„Prošle godine je bilo 3,9 milijardi evra stranih direktnih investicija. Zbog mera koje smo preduzeli i načina na koji smo regovali u krizi, niko nije odustao od invrestiranje u Srbiji“, kazao je Mali i naveo da je 60 odsto investicija koje dolaze na Zapadni Balkan dolazi u Srbiji.

Ponovio je da se nastavlja Projekat „Srbije 2020“ i da je ove godine za kapitalne investicije iz budžeta izdvojeno 486 milijardi dinara, odnosno 7,3 odsto BDP.

Najavio je da će u četvrtak Vlada Srbije doneti odluku o potpisivanju ugovora o izgradnji novog mosta u Novom Sadu, za izgradnju obilaznica u Valjevu i Svilajncu, podsetivši da se već gradi 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, kanalizacione mreže i fabrike za prečiščavanje otpadnih voda u mnogim gradovima, a za mesec i po dana završava se i fabrika vakcina, te da 15. marta kreće brzi voz od Beograda do Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari