Nakon razgovora sa predsednicom opštine Arilje Mirjanom Avakumović, vlasnici najvećih hladnjača u tom mestu ponudili su otkupnu cenu od 90 dinara za kilogram maline, što je za deset dinara više nego pre, ali proizvođači tog voća i dalje nisu zadovoljni i najavljuju protest u nedelju. Dragan Bogdanović, predsednik udruženja Vilamet iz Arilja, kaže da proizvođači zahtevaju početnu akontativnu cenu od 126 dinara, koliko je iznosila prošle sezone.


– Otkazali smo protest koji je trebalo da organizujemo juče, kako bismo poslali poruku da razum treba da nadvlada. Naš zahtev da početna akontativna cena bude 126 dinara je sasvim realan. Kako su se hladnjačari dogovorili da ponude 90 dinara, a ukoliko se ništa ne promeni, organizovaćemo mirni protest u Arilju u nedelju, od 12 do 14 časova – rekao je za Danas Bogdanović, koji tvrdi da i „pojedini hladnjačari smatraju da je cena od 90 dinara sramno niska“.

– Niti oni mogu bez nas, niti mi možemo bez njih, ali svake godine imamo isti problem. Hajde da se dogovorimo, jer radi se od 30.000 do 40.000 ljudi u celom Zlatiborskom okrugu – dodaje predsednik Vilameta.

Mirjana Avakumović, predsednica opštine, koja je bila medijator u sukobu otkupljivača i proizvođača, kaže da su tri najveće hladnjače u Arilju (Stanić, Frukom i Zemljoradnička zadruga Arilje), na sastanku sa njom, odredile cenu od 90 dinara i to „od prvog kilograma“, odnosno od početka berbe ove sezone. – Objektivno, to je i dalje niska cena, ali moramo da sagledamo celokupnu situaciju, jer nešto se dešava na tržištu, ali ja za to nisam kompetentna. Ipak, primećujem da je ceo sistem proizvodnje i otkupa maline u Arilju narušen i zbog toga sam posredovala u pregovorima – rekla je za Danas predsednica ariljske opštine, a potom navela da su vlasnici hladnjača tvrdili da imaju velike finansijske probleme i da je izvozna cena rolenda, najkvalitetnije maline, pala sa 1,7 na 1,5 evra za kilogram. Ipak, otkupna cena u Arilju, iako je objektivno niska, ipak je, prema rečima Avakumovićeve, najviša u odnosu na okruženje, gde se malina otkupljuje i za 60 do 75 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari