Malinari nastavljaju blokadu, čekaju Anu Brnabić 1Foto:FoNet/TV Fonet

Blokada magistralnog puta prema moru Prijepolje-Bijelo Polje još traje, a malinari iz užičkog i prijepoljskog kraja poručuju da neće odustati od zahteva da akontna cena maline bude 180 dinara i da će ostati na blokadi dok im se ne obrati neko iz rukovodstva države.

„Očekujemo premijerku Anu Brnabić i nećemo odustati od svog zahteva, sve dok država ne bude posrednik i garant u pregovorima sa hladnjačarima“, rekao je Boban Purić iz Udruženja Limska dolina.

Purić ističe da se policija jutros povukla i da su na blokadi prisutni samo saobraćajci koji preusmeravaju saobraćaj na alternativni pravac kroz Prijepolje.

I posle razgovora sa Senadom Mahmutovićem, državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede, čiji je stav da adresa za taj zahtev nije država, proizvođači malina koji traže da minimalna otkupna cena bude evro i po po kilogramu ne odustaju od blokade.

Putnički i teretni saobraćaj odvijaju se alternativnim pravcima kroz grad.

Nezadovoljni cenom, proizvođači malina iz Prijepolja, Priboja, Ivanjice i Užica blokirali su u subotu put ka Crnoj Gori i tu proveli noć.

Tokom protesta došlo je do sukoba sa policijom a četvoro proizvođača malina je lakše povređeno. Početna cena od 50 do 80 dinara po kilogramu ne podmiruje, kažu, ni troškove proizvodnje.

– Mi smo hteli da sednemo da napravimo agendu, u sredu će biti održan odbor za poljoprivredu gde su pozvani i predstavnici malinara. Došli smo s predlogom da razmotrimo način i mogućnost održavanja sastanka i sa premijerkom, ali nismo imali prilike da to predložimo. Sa 500 ljudi je teško razgovarati – rekao je Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Okupljeni voćari očekuju pomoć premijerke i Ministarstva finansija, naglašavajući da nedavno formirana grupa za malinu nije održala nijedan sastanak.

– Poljoprivredni proizvođači ne traže od države novac. Oni traže da se reguliše tržište i da se stane na put onima koji prepakuju našu robu, koji robu iz uvoza prodaju kao srpsku. Da se stane na put monopolistima i hladnjačarima koji bi hteli preko noći da zarade milione na grbači malinara – rekla je Slađana Stanković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Narodna stranka je saopštila da je nedopustivo da država pendrecima odgovara na zahteve malinara.

– Oštro osuđujemo reakciju države na protest malinara prijepoljskog i užičkog kraja. Umesto predstavnika Ministarstva poljoprivrede, državni vrh Srbije odlučio je da na malinare pošalje kordon policije i da na njihove zahteve odgovori udarcima. Narodna stranka podržava malinare u borbi za ispunjenje njihovih zahteva i poziva sve poljoprivrednike, kao i sve građane Srbije, da oštro osude ovakvu reakciju države i podrže malinare. Ukoliko podrška izostane, udarce pendrecima sutra će trpeti i povrtari i ratari, lekari, profesori, sudije, penzioneri i svi koji mirnim putem pokušavaju da ostvare svoja prava – navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić, uz oštru osudu reakcije države na protest malinara, najavio je da će od Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu, čiji je član, zatražiti da se izjasni o zahtevima malinara. Povodom ovog slučaja oglasio se i Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta. – U Srbiji mnoge stvari deluju potpuno apsurdno, pa tako policija grubom silom reaguje na protest malinara, a do sada nikada nije reagovala na decenijski kriminal i netržišno ponašanje raznoraznih nakupaca, uvoznika i izvoznika poljoprivrednih proizvoda. Neću preterati ukoliko kažem da mafijaški kartel koji postoji u srpskoj poljoprivredi po obimu posla i štetnosti po narod i državu prevazilazi i narko kartele. Pitam se ko dozvoljava hladnjačarima da dogovorno spuštaju cene voća i povrća u otkupu?

Ko dopušta monopole u izvozu žitarica. Ko dozvoljava nekontrolisan uvoz mesa iz inostranstva – navodi Parović u svom reagovanju.

On dodaje da je odgovor jasan. – Država svojim činjenjem ili nečinjenjem dopušta netržišne uslove u kojem štetu imaju samo poljoprivredni proizvođači. I onda ne treba da čudi što nam iz inostranstva ne dolazi ozbiljan kapital u poljoprivrednu proizvodnju i zašto samo međunarodni i domaći hohštapleri vide interes – zaključuje Parović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari