Nastojeći da sačuvaju firmu, zaposleni u kragujevačkoj fabrici Metal sistemi u restrukturiranju upozorili su juče javnost i nadležne da poslovanje preduzeća opterećuju malverzacije i zloupotrebe i nakon njegovog podržavljenja, do koga je došlo posle poništene privatizacije 2011. godine i hapšenja nekadašnjeg vlasnika Dragoljuba Radulovića.


– Odmah po preuzimanju većinskog udela od strane države, za direktora „Metal sistema“ imenovan je Rade Milovanović, koji je pre toga bio nezaposleno lice. On na ključne pozicije u preduzeću dovodi ljude koji su prethodno uzeli otpremnine iz preduzeća u državnom vlasništvu, s tim što je jedan od njih taj novac dobio u delu ovog preduzeća, u „Procesnoj opremi“. Otpremninu u delu našeg preduzeća uzeo je Zoran Šutić, koji je po povratku u firmu postavljen za njenog komercijalnog direktora. Utvrdili smo da Šutić u vlasništvu ima preduzeće „Temik“, sa istom delatnošću kao „Metal sistemi“. Utvrdili smo i da je Šutić jedini zaposleni i direktor u svom preduzeću. Uvidom u podatke APR-a konstatovali smo da je poslovni prihod preduzeća „Temik“, od zasnivanja radnog odnosa Šutića u „ Metal sistemima“, porastao sa sedam na više od dvanaest miliona dinara – navodi se u jučerašnjem saopštenju sindikata.

Dodaje se da se cene i popusti za proizvode i usluge „Metal sistema“ formiraju i odobravaju bez definisanih procedura, proizvoljno, „što stvara sumnju u legalnost ovog procesa“. Sindikalci tvrde i da je u prethodnom periodu u preduzeću zaposlen veći broj neproizvodnih radnika koji fabrici u najvećem broju slučajeva nisu potrebni. Tako danas u firmi rade tri pravnika, više ekonomista i drugih, dok je u neposrednoj proizvodnji zaposlen zanemarljivo mali broj. Najnoviji slučaj je zapošljavanje nove tri radnice u laboratorija koja još nije akreditovana, a obim poslova joj je jako mali.

– Investicione odluke, takođe, ukazuju na nedobronamernost poslovodstva prema preduzeću. Pored postojanja računovodstvenog programa koji je novije generacije, nabavljen je novi računovodstveni program „Pantheon“, koji je do sada, prema našim sagledavanjima, plaćen više od 20.000 evra, a da nije u potpunosti zaživeo. Istovremeno, Fabrika lanaca, koja predstavlja okosnicu jednog od dva proizvodna dela našeg preduzeća, nema zaokružen tehnološki proces – ističe se u saopštenju Sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari