Mandat istekao svim članovima Saveta guvernera NBS, sem jednog 1Foto: K. Bondžulić/Danas

U Savetu guvernera Narodne banke Srbije (NBS) samo jednom od pet članova nije istekao mandat, ali njihova imena nisu isključena iz tog organa, ni uklonjena sa sajta centralne banke, kao ni dvojice umrlih članova tog tela.

Predsedniku Saveta, profesoru Nebojši Saviću drugi mandat je istekao u martu 2023. godine.

Stojanu Stamenkoviću, treći mandat je istekao 16. jula 2023. godine, što je i datum njegove smrti.

I Miladinu Kovačeviću, bivšem direktoru Republičkg zavoda za statistiku, treći mandat je istekao datumom smrti, 25. maja 2024. godine.

Ivanu Nikoliću treći mandat je istekao u februaru 2024. godine.

Mandat, treći po redu, do početka decembra 2024. jedino traje Nikoli Martinoviću.

Savet guvernera prema Zakonu o NBS je jedan od tri organa, pored Izvršnog odbora i guvernera, a čini ga pet članova koje bira Skupština Srbije na predlog Odbora za finansije Skupštine.

Članovi Saveta biraju se na pet godina, s pravom ponovnog izbora.

Ako članu Saveta funkcija prestane pre isteka mandata, novi član Saveta bira se na period do isteka mandata člana Saveta kome je funkcija prestala.

Članovi Saveta nisu zaposleni u Narodnoj banci Srbije.

Najmanje jedan član Saveta mora imati minimum deset godina iskustva na poslovima računovodstva ili revizije.

Savet donosi Statut, na predlog Izvršnog odbora, utvrđuje režim kursa dinara, na predlog Izvršnog odbora, uz saglasnost Vlade i donosi strategiju upravljanja deviznim rezervama na predlog Izvršnog odbora.

Osim toga Savet donosi finansijski plan NBS, usvaja njene godišnje finansijske izveštaje, bira spoljnog revizora i razmatra njegov izveštaj, ocenjuje da li su računovodstvene politike i procedure koje su usvojene u NBS odgovarajuće.

Savet po potrebi, a najmanje dva puta godišnje, podnosi izveštaj o radu Skupštini Srbije.

Guverner je dužan da najmanje jednom u tri meseca Savetu dostavi izveštaj o sprovođenju monetarne politike, kao i o nadzoru nad finansijskim institucijama i davanju i oduzimanju dozvola.

Izvršni odbor je dužan da najmanje jednom u tri meseca Savetu dostavi izveštaj o aktivnostima i aktima iz oblasti kontrole nadzora i restrukturiranja banaka.

Savet, kako propisuje zakon, može od Izvršnog odbora i guvernera zahtevati da mu dostave odgovarajuću dokumentaciju i podatke koji su nastali u radu.

Sednice Saveta održavaju se po potrebi, a najmanje jednom u dva meseca, ako su prisutna najmanje tri člana, a odluke se doneose većinom glasova od ukupnog broja članova i ne postoji mogućnost uzdržavanja od glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari