Manjak građevinara može skupo da košta Srbiju

* Domaća preduzeća rade kao podizvođači na velikim projektima i zbog toga ne mogu dobro da plate građevinare niti više da ih zaposle. Zato se mladi ili ne školuju u ovoj struci ili odlaze u inostranstvo, procenjuju stručnjaci
Srbija se suočava sa nedostatkom kvalifikovanih građevinskih radnika

Ostavite komentar


  1. Gradjevinska industrija nam je propala skroz. Samo mafija gradi neke zgradice i uzima kajmak. 90% gradjevinskih firmi vise ne postoje.

  2. Dundjera u Srbiji ima na pretek,zidaju kule od karata,jer marketing je spasao Srbiju.Sta radi ,pobogu ta NSZ,…

  3. Kao penzionisani inženjer građevine odgovorno tvrdim da mi nemamo manjak građevinara, nego manjak GRADILIŠTA! A to je, opet, dovelo do pada kvaliteta od inženjerske populacije pa do majstora. Uništili smo krađom i korupcijom sve valjane građevinske firme, preranim penzionisanjem profesora i partijskom politikom srozali kvalitet građevinskih fakulteta i oterali u inostranstvo sve koji valjaju. Penzionisati nasilno profesora sa 65 godina je ludost – on naime tek valja u tim godinama! Na Građevinskom fakultetu u Beogradu je ukinut strani jezik (!?) kao nepotreban, iako su mnogi privatni ugovori kao i SVI ugovori u infrastfukturi ( zbog kredita EBRD ) na engleskom jeziku kao važećem. Inženjerska komora je ukinula komisiju za FIDIC model ugovaranja iako su svi ugovori u infrastrukturi po FIDICu!? Komisija je vrlo uspešno radila dve godine pod rukovodstvom jednog našeg poznatog inženjera sa ogromnim međunarodnim iskustvom uz učešće naših najeminentnijih stručnjaka i Fakulteta. Zato nam sad infrastrukturu rade leve strane firme iz zemalja koje su nam gledale nekad u leđa.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.