Manjak punjača za električne automobile u Srbiji 1Foto: Aleksandar Milošević/Danas

Grad Kragujevac, rodno mesto automobilske industrije Srbije u kome do kraja ove godine treba da počne proizvodnja Stelantisovog automobila Fijat grande panda na električni pogon ima samo četiri punjača.

Na interaktivnoj mapi Udruženja vozača električnih automobila, punjači su registrovani u Javnoj garaži u Ulici kneza Miloša, Šoping molu BIG Fešen, hotelu Industrijal i preduzeću Kemo impex.

Prema zvančinim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova iz marta 2024. godine, u Srbiji je registrovano 2.700 automobila na električni pogon.

Istovremeno, u Srbiji je bilo samo 130 brzih punjača, a planirano je da se tokom ove godine instalira još 160, uglavnom na benzinskim pumpama pored autoputeva.

Predsednik Udruženja vozača električnih automobila Neboša Margetić rekao je FoNetu da je cilj da svaki grad u Srbiji dobije bar po jedan punjač.

Nedostatak punjača je evidentan, ali je veći problem njihov geografski raspored, jer je ogromna većina njih koncentrisana u Beogradu.

Međutim, iako ta infrastruktura nije tako tragična treba voditi račuma o njenom razvoju, kazao je Margetić.

On je dodao da je neophodno povećati broj punjača u celoj Srbiji, a posebno u Kragujevcu, koji postaje novi centar elektromblnosti sa prvim elektro automobilom u ovom delu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari