INTERVJU Marija Matić: Gde se nalazi bitkoin i koji su najvažniji kripto trendovi ove godine 1Foto: Miloš Momić

Na globalnoj tehnološkoj sceni mnoge pojave su ušle i izašle iz mode. Neke se zadržale duže, neke kraće. Jedna od onih koja je uprkos velikim usponima i padovima i dalje aktuelna, možda i aktuelnija nego ikada, su kriptovalute.

Marija Matić, ekonomista i kripto i blogčejn analitičarka, govornica na Splet tech konferenciji koja će biti održana 8. oktobra, za Danas govori o tome u kojoj fazi se trenutno nalaze kriptovalute, a pre svega bitkoin.

U kojoj fazi se danas nalaze kriptovalute?

Danas se kriptovalute nalaze u fazi sazrevanja, ali i dalje prolaze kroz značajne promene i smatraju se rizičnom imovinom, poput deonica tehnoloških kompanija.
Mnoge zemlje aktivno rade na uspostavljanju jasnijih regulativa koje se tiču kriptovaluta, što može povećati poverenje investitora, ali istovremeno donosi izazove za decentralizovane projekte. Takođe, kriptovalute postaju sve više prihvaćene, s rastućim brojem kompanija koje ih integrišu kao sredstvo plaćanja. Tehnologija na kojoj se zasnivaju kriptovalute se neprestano razvija, nudeći nova rešenja koja se fokusiraju na brzinu i sigurnost. Iako su cene najvećih kriptovaluta postale stabilnije u poslednjih nekoliko godina, one i dalje doživljavaju značajne oscilacije, što privlači kako špekulante, tako i dugoročne investitore.

Trenutno kripto tržište bih podelila na bitkoin i ostale, tzv. alternativne kriptovalute, s obzirom na to da je vrednost bitkoina veća od vrednosti svih ostalih 15.000 kriptovaluta zajedno. Naime, dominacija bitkoina kontinuirano raste od septembra 2022. godine, kada je njegova kapitalizacija činila oko 40 odsto ukupnog tržišta kriptovaluta. Trenutno, taj udeo iznosi oko 58 odsto.

To nam govori da jos uvek nismo doživeli tzv. „alt“ sezonu, koja istovremeno podiže cene svih alternativnih kriptovaluta, do njihovih rekordnih vrednosti, kao što je bio slučaj 2021. godine. Bez obzira na generalno slab performans alternativnih kriptovaluta ove godine, ipak se istaklo nekoliko značajnih trendova.

bitcoin
foto BETAPHOTO AP Photo/Kin Cheung, File

Koji kripto trendovi su se istakli ove godine?

Najpopularniji trend su zabavni meme tokeni, koji su doživeli pravi “super ciklus”, sa neverovatnim skokovima cena. Trenutno postoji čak šest meme tokena sa kapitalizacijom većom od milijardu dolara. Iako deluju kao prolazna moda, a mnogi su povezani s prevarama ili nerealnim očekivanjima o lakoj zaradi, ovi tokeni predstavljaju svojevrsnu pobunu protiv takozvanih VC tokena.

Venture Capital tokeni sve više predstavljaju nahajpovane projekte s lošom monetarnom politikom, u koje ulažu veliki fondovi. Često se lansiraju s previsokom kapitalizacijom od nekoliko milijardi dolara, što značajno smanjuje mogućnosti za profit običnim investitorima koji nemaju rani pristup tim projektima.

U znak protesta, investitori su preusmerili pažnju na meme tokene, što se ogleda u njihovom astronomskom obimu trgovine, ali i u značajnom padu cena poznatih VC tokena. Lansiranje meme tokena je sad postala i strategija ulaska na tržište, pa uspešniji i dobronamerniji meme projekti gledaju da iskoriste svoj brend kako bi razvili ozbiljnije aplikacije koje im mogu doneti trajniju vrednost.

Drugi značajan narativ ove godine je vezan za veštačku inteligenciju. Sinergija između blockchain tehnologije i AI omogućava razvoj decentralizovanih AI modela i platformi, poput rešenja za upravljanje portfolijom, prediktivnu analitiku ili mašinsko učenje. Cene kriptovaluta ovakvih projekata znatno su rasle ove godine. Nvidia, kao ključni igrač u razvoju hardvera za veštačku inteligenciju, postala je svojevrsni barometar za ceo sektor. Rast prihoda ove kompanije indirektno utiče na rast cena kriptovaluta usmerenih na veštačku inteligenciju, stvarajući snažnu korelaciju između ova dva tržišta.

Jos jedan bitan narativ su DePIN (Decentralized Physical Infrastructure Network) projekti, koji predstavljaju inovativni način da se iskoristi neiskorišćena računarska snaga širom sveta. Ako imate moćan računar koji ne koristite sve vreme, na DePIN platformi možete iznajmiti neiskorišćeni deo svog računara drugima koji im je potreban za obavljanje različitih zadataka, kao što je skladištenje podataka ili obrađivanje grafike. Ovi projekti koriste blokčejn (blockchain) tehnologiju radi automatizacije, sigurnosti i plaćanja transakcija. Budući da se ne oslanjaju na velike, centralizovane data centre, DePIN projekti su obično jeftiniji i manje podložni zastoju.

Vrlo značajan narativ je i tokenizacija realne imovine. To znači da se stvarne stvari, poput kuća, zlata ili umetničkih dela, pretvaraju u digitalne tokene koji se mogu kupovati i prodavati online. Ovaj način investiranja omogućava ljudima da ulažu u deliće skupocenih stvari, a ne celu stvar. Frakcioniranje vlasništva povećava likvidnost tržišta i smanjuje barijere ulaska za manje investitore. Blokčejn čak omogućava programiranje različitih prava i obaveza vezanih za imovinu, u sam token, što otvara mogućnosti za stvaranje inovativnih finansijskih instrumenata. Najveći deo ovog tržišta trenutno čine digitalne verzije američkog dolara, tzv. stabilni tokeni, čija je ukupna vrednost vrtoglavih 172 milijardi dolara.

INTERVJU Marija Matić: Gde se nalazi bitkoin i koji su najvažniji kripto trendovi ove godine 2
Foto: Shutterstock/Akif CUBUK

U kojoj meri je BTC ispunio ulogu novca i koja je zapravo njegova uloga danas u finansijskom sistemu?

Bitcoin (BTC), od svog nastanka, pokušava redefinisati koncept novca. Iako je u određenoj meri uspeo u tome, njegova uloga u današnjem finansijskom sistemu je kompleksna i još uvek se oblikuje. S jedne strane, bitkoin se sve češće koristi kao sredstvo razmene, posebno u online prodavnicama i međunarodnim transferima. Međutim, zbog visoke volatilnosti, još uvek nije idealan za svakodnevne transakcije. S druge strane, njegova ograničena ponuda i otpornost na inflaciju čine ga atraktivnim kao sredstvo čuvanja vrednosti, pa ga često porede s digitalnim zlatom.

Takođe, kao alternativa bankarstvu, omogućava ljudima da jednim klikom pomeraju vrednost, bez ikakvog posrednika, 24/7. U zemljama poput El Salvadora, bitkoin je priznat kao zakonito sredstvo plaćanja i deo rezervi, što ga čini važnim alatom u fiskalnoj politici i diversifikaciji državnih sredstava. Na kraju krajeva, bitkoin služi kao polazna osnova za istraživanje novih finansijskih modela i tehnologija, kao što su pametni ugovori i decentralizovane finansije (DeFi), koji radikalno menjaju način na koji upravljamo novcem.

Kako je lansiranje BTC ETF-a uticalo na kriptovalute?

BTC ETF (Bitcoin Exchange-Traded Fund) je finansijski instrument koji investitorima pruža mogućnost izlaganja bitkoinu bez potrebe za direktnom kupovinom i čuvanjem ove kriptovalute. ETF-ovi su regulisani i nude dodatnu sigurnost i legitimnost, što je privuklo širu bazu investitora, uključujući institucionalne investitore i penzione fondove koji možda ne žele ili ne mogu da se upuste u direktnu kupovinu.

Svaki izdavalac spot BTC ETF-a, poput BlackRock-a, je od januara obavezan da poseduje i čuva značajne količine bitkoina za svoje klijente koji investiraju u ove ETF-ove. Trenutno je neverovatnih 4,72 odsto bitkoina u cirkulaciji u vlasništvu ovih fondova.

Zbog velike količine novca koja se slila u BTC ETF-ove, njihovo pokretanje se pokazalo kao uspešnije od bilo kog drugog ETF-a u istoriji, uključujući i zlato. Ovaj trend dodatno potvrđuje rastući interes za bitkoin kao investiciju ciji je regulatorni legitimitet zacementiran, što može značajno uticati na cenu i stabilnost na duže staze.

Ne čudi onda da je bitkoin u martu dostigao rekordnu cenu od 73,737 dolara. Veliki broj alternativnih kriptovaluta je takođe iskoristio optimizam na tržištu i skakao u prvom kvartalu. Osim bitkoina, još 28 kriptovaluta iz top 100 je postiglo rekordne cene ove godine, dok ostale još uvek nisu.

Da li bi ETF Etera mogao pokrenuti novi bum na tržištu?

Početkom jula svedočili smo lansiranju spot ETF-a za Eter, događaju koji je poslao snažnu poruku globalnom tržištu. Odluka američkih regulatora da ne klasifikuje ETH kao hartiju od vrednosti značajno pojednostavljuje investicije u ovu kriptovalutu, stavljajući je na sličan nivo kao i bitkoin. Za razliku od bitkoina, eterijum nudi dodatnu mogućnost ostvarivanja prihoda putem stejkinga, što može doneti vlasnicima oko 3,5 odsto godišnje. Međutim, trenutni ETF ne uključuje ovu opciju, čime se smanjuje njegova atraktivnost u odnosu na direktnu kupovinu i stejkovanje.

Iako je Eterijum temelj web3 revolucije, svest o njemu izvan kripto zajednice još uvek je ograničena. Većina tradicionalnih investitora upoznata je prvenstveno s bitkoinom. Stoga je upitno koliko će ETF za eterijum postići značajan uspeh u kratkom roku, pogotovo s obzirom na to da Grayscale još uvek rasprodaje svoje zalihe, a potražnja većih igrača kao što je BlackRock ne prati ponudu. Naravno, sve se može promeniti ako rast cene etera podstakne veći interes investitora.
Obzirom na eksplozivan rast svojih jeftinih mreža, eterijum ima sve predispozicije da postane još veći igrač na tržištu. No, da bi njegov ETF zaista zapalio iskru nove kripto zlatne groznice, potrebno je više od regulatornog blagoslova za okrnjenu verziju bez stejkinga. Ključni faktor biće sposobnost industrije da edukuje širu javnost o prednostima Etera kako bi privukla nove investitore.

Da li očekujete da će se volatilnost cena kriptovaluta, kao i periodični bumovi i padovi, nastaviti?

Tržište kriptovaluta, slično celokupnom tržištu kapitala, trenutno je pod jakim uticajem američkih predsedničkih izbora, kamatnih stopa i likvidnosti. Na primer, cene kriptovaluta značajno rastu od prošle nedelje zahvaljujući smanjenju kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi za 0,5 odsto. Agresivna povećanja kamatnih stopa bila su nepovoljna po kripto u 2022. godini, dok smanjenja mogu doneti pozitivne efekte. Uopšteno, smanjenje kamatnih stopa je korisno za rizične investicije, a možemo očekivati i dodatne injekcije likvidnosti u bliskoj budućnosti. Predsednički izbori su još jedan faktor koji može značajno uticati na tržište. Pobeda Trampa bi, verovatno, pozitivnije uticala na kripto. U svom nedavnom obraćanju, predstavio je jasne planove za snažnu podršku ubrzanja rasta kripto tržišta. Ove nedelje očekujemo i razne podatke o ekonomskom stanju Sjedinjenih Američkih Država, što može dovesti do veće volatilnosti na tržištu.

U kom ciklusu se trenutno nalazimo?

Bitcoin se trenutno nalazi u pozitivnoj bull fazi. U martu je cena dostigla rekordnu vrednost, nakon čega je usledila korekcija i konsolidacija, što je normalan period unutar kripto bull marketa i zahteva strpljenje. Iako su trenutni tehnički indikatori za bitkoin izuzetno dobri, investitori uvek treba da budu spremni na mogućnost volatilnosti ili produženih perioda konsolidacije kada su u pitanju kriptovalute.

Kakve su mogucnosti upotrebe blokčejn tehnologije mimo kriptovaluta?

Blokčejn tehnologija nudi brojne mogućnosti, a njene primene obuhvataju različite industrije. Na primer, pametni ugovori omogućavaju automatizovano izvršavanje transakcija kada su ispunjeni određeni uslovi, dok u lancu snabdevanja poboljšava transparentnost i praćenje proizvoda. U zdravstvu, blokčejn može sigurno čuvati i deliti medicinske podatke, olakšavajući pristup lekarima i pacijentima. Takođe, omogucava napredne finansijske usluge pa npr značajno smanjuje troškove i vreme obrade pozajmica na samo nekoliko centi i sekundi.

Osim toga, blokčejn se koristi za upravljanje digitalnim identitetima, kao i za tokenizaciju umetničkih dela, što omogućava umetnicima bolje upravljanje autorskim pravima. Preko revolucionarnih Decentralizovanih Autonomnih Organizacija (DAO), blokčejn omogućava transparentno i demokratsko upravljanje projektima i zajednicama, gde članovi mogu donositi odluke putem glasanja na osnovu tokena. Na blokčejn tehnologiji su takodje izgradjena i najveca svetska trzista za kladjenje i predikcije (npr na najpoznatijoj platformi trenutno postoji opklada vredna milijardu dolara o pobedniku američkih predsedničkih izbora). U energetskom sektoru, blokčejn olakšava trgovinu obnovljivim izvorima energije među korisnicima, a takođe omogućava monetizaciju video igara i društvenih mreža.

Ove primene pokazuju kako blokčejn može revolucionarizovati efikasnost, sigurnost i transparentnost u raznim oblastima, otvarajući vrata za nove inovacije i poslovne modele.

Splet konferenciju zajednički organizuju projekti „Preduzmi ideju“ u realizaciji Inicijative „Digitalna Srbija“ i „Srbija Inovira“, koje sprovodi ICT HUB, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID). Ovogodišnju konferenciju realizuju i uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari