Stručnjaci nemačke Folksvagen grupe, zaduženi za gradske automobile, Folksvagen UP i Audi Q7 SUV, posetili su nedavno Fijatovu fabriku u mestu Pomiljano, kod Napulja, nakon čega su krenule medijske spekulacije o tome da Folksvagen kupuje Fijatov brend „alfa romeo“, te da se razmatra mogućnost preseljenja proizvodnje Fijatove „pande“ u Kragujevac.


Fijat je u saopštenju potvrdio da su eksperti Folksvagen grupe posetili fabriku u Pomiljanu, ali demantuju da poseta ima bilo kakve veze sa glasinama o prodaji „alfa romea“ Folksvagenu. Upućeni, međutim, tvrde da su takve posete predstavnika međusobno konkurentskih proizvođača prava retkost.

Istovremeno, italijanska novinska agencija ANSA prenela je da je firmu u Pomiljanu, koja je ranije bila glavna fabrika „alfa romea“, dok se sada u njoj proizvodi Fijatov model „panda“, nedavno posetila i delegacija Fijat automobila Srbija, pa se postavlja pitanje da li se razmatra mogućnost izmeštanja proizvodnje „pande“ u centar Šumadije.

Saznaje se da je Folksvagen grupa zaista ozbiljno zainteresovana za kupovinu Fijatovog brenda „alfa romeo“. Nevolja sa ovom namerom Folksvagena leži, međutim, u činjenici da izvršni direktor Fijata Serđo Markione planira da značajno unapredi i poveća obim proizvodnje „alfa romea“, koji će biti ponuđen i kupcima na američkom tržištu. Fijat, prema tim oficijelnim najavama, planira da do 2016. obim proizvodnje „alfa romea“ poveća na 300.000 automobila godišnje.

Sve ovo ne znači da u Kragujevcu, pored „fijata 500L“, u dogledno vreme, neće biti organizovana proizvodnja još jednog modela automobila. Naprotiv, samo što će, gotovo izvesno, to opet biti potpuno novi model.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari