"Martinović nije upućen u dešavanja u svom resoru": Poljoprivrednici nezadovoljni pregovorima s ministrom, novi sastanak u narednih 10 dana 1Foto FoNet Milica Vučković

Poljoprivrednici iz sedam udruženja izašli su danas nezadovoljni sa sastanka sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem, tvrdeći da on nije upućen u svoj resor. Međutim, dogovoren je novi sastanak koji treba da se održi u narednih 10 dana.

Poljoprivrednik iz Udruženja „Složni Pidikanci“ iz Bavaništa Jovan Jovanov za Danas je naveo da nisu očekivali da predstavnici Ministarstva poljoprivrede neće biti spremni na ovaj sastanak.

„Očekivali smo više, ali pričali smo o svemu. Izneli smo im naše probleme i ponudili rešenja, ali ostao je dogovor da sledeći sastanak bude za sedam do 10 dana“, rekao je on.

Kako je dodao, tada treba da dobiju konkretne infomracije.

„Dobra stvar je da je vođen zapisnik, na čemu smo mi insistirali da bismo imali crno na belo šta se sve izdogovaralo i o čemu se pričalo“, istakao je Jovanov.

Problem je, kako je dodao, to što još uvek nije u potpunosti formirano Ministarstvo.

„Nisu još popunjena sva mesta u Ministarstvu, a to je problem za nas poljoprivrednike kojima vreme prolazi. Očekujemo na tom sledećem sastanku konkretne mere kako da se problemi reše i plan rada za naredni period“, poručio je Jovanov.

Ta obećanja su, kako je dodao, dobijali i ranije, ali se nadaju da će sada to biti ispunjeno.

Jovanov je podsetio da ne postoji ništa što je dogovoreno na papiru.

„Postoji samo usmeni dogovor sa pregovora iz Kisača. Sada nema te ministarke i tih ljudi, ali mi smo tražili da novo ministarstvo pozove ljude koji su tada bili na sastanku i da im prepričaju šta je dogovoreno“, rekao je on.

Što se tiče zahteva, prema njegovim rečima, oni su isti oni iz prošle godine.

„Tražimo subvenciju za semensku proizvodnju od 17.000 dinara koja treba da se ispuni, zatim 100.000 po grlu junice za stočarstvo. Zatim imamo upis parcela na osnovu izjave, što je dogovoreno u januaru ove godine. I imamo uvoz kozijeg mleka, gde je u privh pet meseci uvezeno kao i za celu prošlu godinu. To mora da se prati, možda i da se zaustavi jer cena mleka pada“, ponovio je Jovanov.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig“ Nedeljko Savić izjavio je za N1 da poljoprivrednici nemaju razloga za zadovljstvo, budući da se ispostavilo da novi ministar nije upućen u probleme svog resora.

„Predloženo nam je da se za sedam do 10 dana ponovo vidimo, da bismo razgovarali o ovim temama koje smo već kadrirali kao rešene probleme. On (ministar) vrlo malo zna o tome. Spomenuo da je ispunjeno sve iz maja meseca, a nema ništa napismeno, on nije upućen što se toga tiče“, naglasio je Savić.

Dodao je kako su u Ministarstvu i dalje neki ljudi, sekretari, pomoćnici koji su bili tu kada je ministarka bila Jelena Tanasković, i da je za poljopvrednike neprihvatljivo da neki kontinuitet ne postoji.

„To nisu zahtevi, to je nešto što je već dogovoreno: drugi deo subencija od 17.000 dinara, upis parcela na osnovu izjave, 100.000 za junice, i ono što smo tražili, a državu ne košta ništa – analiza tržišta koja se odnosi na uvoz mleka“, objasnio je Savić.

Rekao je i da stanje useva nije zadovoljavajuće i da se ove godine ne očekuju dobri prinosi.

Milan Pajić iz Udruženja proizvođača mleka „Naše mleko Mačva“ rekao je posle sastanka da poljoprivrednici nisu danas došli sa novim zahtevima, već sa onima koji je već trebalo da budu rešeni.

Uvoz mleka je u prvih šest meseci ove godine, kako ja naglasio, nadmašio isti period 2023.

„Cena je pala za osam dinara, a cena mleka iz uvoza skuplja nego što su mlekare plaćale. Ako se nešto ne desi, ako bude došlo do daljeg pada, čeka nas isti scenario kao i prošle godine“, upozorio je Pajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari